Koruna dopoledne stagnovala k euru i dolaru

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Česká měna se dnes dopoledne k euru i dolaru pohybovala na pátečních úrovních; nereagovala ani na ranní statistické informace. Kolem 10:30 koruna stála na 25,06 Kč/EUR a 16,06 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

ČSÚ zveřejnil mimo jiné data o maloobchodních tržbách za březen, které po více než čtyřech letech nepřetržitého růstu meziročně klesly o 2,1 procenta. "Spolu se zahraničním obchodem a výkonem průmyslu jde o další indikaci zpomalení ekonomiky, což snižuje pravděpodobnost zvýšení sazeb," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl se v deníku E15 vyslovil pro další utažení měnové politiky. "To však nemohlo překvapit, Hampl na posledních jednáních bankovní rady jako jediný hlasoval pro vyšší sazby," podotkl Vlk. "Jeho postoj tak korunu neovlivnil," dodal.

Dolar podle Vlka zůstává slabší po zhoršení americké spotřebitelské důvěry. Kolem 10:30 se k euru obchodoval na 1,5619 USD/EUR. "Dnešní den neslibuje žádné důležité události, proto by se dolar mohl konsolidovat, případně ještě mírně ztratit v doznívání pátečních zpráv," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK