Zentiva ziskem za 1.kvartál překonala očekávání

19.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Zentiva <ZNTVsp.PR> vykázala za první kvartál slabší pokles čistého zisku, než čekal trh, a potvrdila výhled pro rok 2008...

...

Zentiva v pondělní zprávě uvedla, že jí v prvních třech měsících roku klesl čistý zisk meziročně o 9,5 procenta na 470 milionů korun, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru čekali zisk jen 397 milionů.

Firma koncem dubna oznámila, že jí za první tři měsíce roku vyskočily tržby o 30 procent díky loňskému převzetí tří čtvrtin akcií turecké společnosti Eczacibasi Generic Pharmaceuticals.

Kvůli turecké akvizici si ale Zentiva vzala úvěr 550 milionů eur, který zvedl celkové úrokové náklady, a současně firmě klesly celkové marže.

"Výsledky, kterých jsme prozatím dosáhli, naznačují, že budeme schopni v Turecku v roce 2008 dosáhnout zlepšení tržeb i zisků a tento trh bude významně přispívat k našemu růstu v příštích letech," citovala zpráva generálního ředitele Jiřího Michala.

Provozní zisk Zentivy stoupl o 6,5 procenta na 810 milionů korun díky vyšší efektivitě zejména v obchodní oblasti, dodává zpráva. Analytici čekali meziroční pokles na 725 milionů korun.

Zentiva současně potvrdila prognózu 20procentního růstu tržeb a více než 15procentní marže provozního zisku.

PRO TABULKU VÝSLEDKŮ ZENTIVY KLIKNĚTE NA [ID:nKOR934196].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK