Množství padělaných léků pašovaných do EU roste

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. května (zpravodajka ČTK) - Množství padělaných léků, které loni na hranicích Evropské unie zadrželi celníci, proti roku 2006 vzrostlo o polovinu. Počet pašovaných napodobenin kosmetických a hygienických výrobků se dokonce téměř ztrojnásobil. Vyplývá to ze zprávy o padělaném zboží, kterou dnes zveřejnila Evropská komise.

V rukách evropských celníků loni skončily více než čtyři miliony balení padělaných léků a 6,1 milionu výrobků, jako jsou například hydratační krémy nebo holící čepelky. V případě kosmetických a hygienických potřeb jde o nárůst o 264 procent.

Z léků se pašeráci nejčastěji pokoušeli dostat do EU prostředky proti poruchám erekce, proti vysoké hladině cholesterolu, osteoporóze nebo vysokému krevnímu tlaku. "Kromě ekonomických ztrát a porušení práva na duševní vlastnictví představují falšované výrobky vážnou hrozbu pro zdraví i životy spotřebitelů v Evropské unii," upozornil eurokomisař pro daně a cla László Kovács.

Mezi další padělky, které se loni pašovaly do EU výrazně více než v roce 2006, patří hračky, kde nárůst činí 98 procent, šperky a hodinky s 89procentním nárůstem a vybavení počítačů a potraviny.

Nejčastěji pašovaným zbožím jsou cigarety, které představují asi třetinu všech zabavených padělků, a dále oblečení a obuv, kde jde asi o pětinu případů.

Největší množství padělaného zboží, téměř 60 procent, pocházelo z Číny. Ale falzifikátoři v jednotlivých zemí se "specializují", Turecko například vede žebříček padělaných potravin a nápojů, Gruzie v kategorii kosmetika a hygienické výrobky a Švýcarsko v lécích.

Celníci v unii loni řešili 43.671 případů pašování zboží, což je o 17 procent více než předloni. Počet těchto případů v posledních letech neustále roste, v roce 1999 jich bylo méně než pět tisíc. V roce 2007 celníci zabavili celkem 79 milionů padělků, tedy o 49 milionů méně než o rok dříve. To je dáno tím, že v jejich rukách skončilo méně cigaret a pirátských kopií CD a DVD, vysvětluje zpráva Evropské komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK