Koncern ZVVZ skončil loni po roce v zisku

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milevsko (Písecko) 19. května (ČTK) - Strojírenská firma ZVVZ, člen skupiny ZVVZ GROUP, se po roce vrátila do černých čísel, když vydělala 25,4 milionu korun před zdaněním. O rok dříve skončilo hospodaření podniku kvůli očištění od dřívějších nákladů a kurzovým rozdílům ve ztrátě 34 milionů korun. Tržby ZVVZ loni činily 1,56 miliardy korun, původní plán byl 1,54 miliardy Kč. Stály za tím hlavně nové zakázky. Více než polovinu obratu koncern získal v zahraničí, oznámilo dnes jeho vedení.

"Pomohlo nám, že jsme v rámci změn posílili ekonomickou samostatnost divizí a úseků," řekl generální ředitel podniku Miloslav Mácha. Letošní plán zatím počítá s tržbami 1,485 miliard korun a více než zdvojnásobením hrubého zisku na 55 milionů korun.

Mezi hlavní exportní země patřily Francie (191,3 milionů korun), Rakousko (141,5 milionů korun) a Německo (141 milionů korun. Celkem firma svou produkci vyvezla do tří desítek států. Největším individuálním zákazníkem byla loni dceřiná společnost ZVVZ-Enven Engineering, která odebrala výrobky za 402,6 milionů korun a americká společnost Megtec (262,6 milionů Kč).

Milevský podnik, jehož největším akcionářem je GES Invest, má od letošního roku čtyři výrobní divize - Klimatizace, Výroba, Přepravníky a novou divizi Ventilátory a Megtec. Do ní se spojily loni ještě samostatné divize Ventilátory a divize Megtec. Stalo se tak v rámci změn, jejichž součástí jsou také nové zásady motivace a odměňování zaměstnanců.

Společnost ZVVZ, která si letos připomíná 60 let existence, je tradiční český výrobce ekologických zařízení pro čištění vzduchu, zejména v odprašování a filtraci pevných znečišťujících látek. Své výrobky dodává do tepelných elektráren, hutí, cementáren nebo do dolů. Firma rozvíjí rovněž výrobu průmyslových ventilátorů nebo cisternových přepravníků na sypké hmoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK