Americké akcie v pondělí stouply díky energetickým titulům

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. května (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily, protože vysoké ceny ropy podpořily poptávku po energetických společnostech. Technologické tituly však klesly kvůli obavám ohledně spotřebitelských výdajů.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,32 procenta na 13.028,16 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 však stoupl pouze o 0,09 procenta na 1426,63 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o půl procenta na 2516,09 bodu.

Ropný gigant Exxon Mobil posílil o téměř dvě procenta poté, co se ceny ropy vrátily nad 127 dolarů za barel. Dražší ropa podpořila rovněž uhelné společnosti. Analytici totiž očekávají, že tyto podniky budou těžit ze snah firem o nalezení levnějších zdrojů energie.

Výrobci polovodičů však oslabovali poté, co generální ředitel dodavatele paměťových čipů Sandisk varoval, že vysoké náklady na energii budou mít negativní dopad na spotřebitelské výdaje. "Vždycky, když slyšíte něco o slabosti spotřebitelských výdajů, ovlivní to širší trh," řekl analytik Edward Bretschger ze společnosti Calyon Securities.

Na devizovém trhu dolar oživil z 2,5týdenního minima vůči euru díky známkám, že hospodářský útlum ve Spojených státech by se mohl blížit ke konci. V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,5487 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK