Akcie v Japonsku oslabily

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. května (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu mírně oslabily a nejvíce na ně dolehla nepříznivá nálada kolem realitních společností. Dolů se vydaly také akcie Yahoo Japan, které reagují na vývoj kolem akvizice firmy ze strany Microsoftu. Na devizových trzích znovu klesá dolar, ztráty ale nejsou vysoké.

Index Nikkei 225 oslabil o 109,52 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 0,77 procenta na hodnotě 14.160,09 bodu. Širší index Topix klesl o 0,3 procenta na 1399,84 bodu.

Akciím realitních společností uškodilo snížení nákupního doporučení, které k celému sektoru vydala investiční banka Credit Suisse. Její analytici dosud investorům doporučovali, aby měli akcie realitních firem v portfoliu zastoupeny stejnou měrou jako ostatní firmy, nyní ale doporučují zastoupení realitního sektoru proporcionálně snížit.

"Kromě snížení nákupního doporučení je nutné, aby si realitní podniky prošly korekcí. Výrazně totiž zpevnily bez ohledu na to, jaké jsou jejich základní parametry," sdělil portfolio manažer investiční společnosti Daiwa SB Investments Koiči Ogawa. Zralý na korekci je však podle něj i celý trh, který zpevňoval několik dnů po sobě.

Microsoft začal podle zdrojů agentury Reuters zvažovat další možnosti, jak získat Yahoo. Zájem už ale patrně ztratil o celý podnik a zaměří se na vyhledávací systém Yahoo. Ve hře je ale několik variant a vyloučit se nedá ani rozdělení Yahoo. Podnik by mohl prodat i součást Yahoo Japan, proto se její akcie dnes v Tokiu propadly asi o čtyři procenta.

Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru, který začal klesat už v pondělí. Dolar předtím několik dnů zpevňoval, nyní se ale ukazuje, že šlo patrně jen o technickou záležitost, takže dolar znovu oslabuje. Investoři mají naopak zájem o australský dolar, jehož kurz je teď vůči americké měně nejvyšší za posledních 24 let.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5533 USD a mírně zpevnil proti 1,5580 USD, kde byl v pondělí. Klesal ale vůči hodnotám, na nichž se ocitl během noci. Vůči japonskému jenu zůstal bez větších změn na 104,05 JPY, zatímco euro proti jenu oslabilo na 161,62 z předchozího kurzu 162,15 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK