VERZE 3-VIG zvedla v Q1 hrubý zisk díky východní Evropě

20.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává výhled, cenu...

...akcií)

Pojišťovací skupině Vienna Insurance Group <VIGR.VI> <VIGRsp.PR> stoupl v prvním čtvrtletí hrubý zisk meziročně o 24 procent na 125 milionů eur díky jejím aktivitám ve východní Evropě, oznámila firma v úterý.

Analytici odhadovali zisk před zdaněním na úrovni 122 milionů eur.

Kombinovaný poměr škod a nákladů ve vztahu k pojistnému, kterým skupina měří svoji ziskovost, se meziročně zlepšil na 95,5 procenta z 96,4 procenta i přes následky, které v regionu způsobily bouře Emma a Paula.

Majitel české pojišťovny Kooperativa dodal, že objem hrubého předepsaného pojistného meziročně vzrostl o 15 procent na 2,3 miliardy eur.

Výsledek tak přesně naplnil odhad trhu.

Z dceřiných společností zvedly zisk na dvojnásobek pojišťovny v Polsku a Rumunsku a celkem 43 procent z celkového předepsaného pojistného obstarala východní Evropa.

V dokumentech pro tiskovou konferenci VIG dále uvedla, že letos čeká zisk před zdaněním 540 milionů eur a v roce 2011 jeho nárůst až na 1,05 miliardy eur.

Analytici očekávají, že pojištění majetku bude letos těžit z poklesu škod díky menšímu počtu bouří.

Akcie pojišťovny po výsledcích přesto klesaly, v 11:18 o 0,4 procenta na 49,62 eura, ale vedly si lépe než index rakouské burzy <.ATX>, který oslaboval o 1,48 procenta.

Na pražské burze titul rostl o 0,64 procenta na 1254 korun.

Vienna Insurance Group v současné době dokončuje akvizici pojišťovacích aktiv koupených v březnu od Erste Bank <ERST.VI> za 1,4 miliardy eur.

Transakce, která by se měla uzavřít ve třetím letošním čtvrtletí, posune VIG na první místo mezi středoevropskými a východoevropskými pojišťovnami.

Akcie VIG se obchodují na 12,5násobku odhadovaného letošního zisku, zatímco průměr evropského pojišťovacího indexu DJ Stoxx <.XS> dosahuje 8,1násobek odhadovaných zisků.

Za růstem indexu vídeňské burzy však letos zaostávají o 9,7 procenta.

(Autoři: Paul Bolding a Eva Komarek; Přeložila: Petra Vodstrčilová; Editoval: Dušan Bučánek)

[VÍDEŇ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK