Evropské akcie prohlubují ztráty po indexu ZEW

20.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v úterý prohlubovaly předchozí ztráty a klesaly o více než 1 procento po zprávě o nečekaném skluzu ekonomického sentimentu v...

...Německu.

V 11:45 odepisoval panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> 1,15 procenta na 1362,49 bodu.

Německý index očekávání investorů ZEW v květnu nečekaně klesl na minus 41,4 bodu z dubnových minus 40,7 bodu, uvedl mannheimský ekonomický institut. Trh očekával, že index stoupne na minus 37,5 bodu.

Evropské burzy tížily také důlní a bankovní tituly, jež neutralizovaly vzestup farmaceutického sektoru.

Banky stahoval níž pokles akcií Royal Bank of Scotland <RBS.L> o 1 procento, když přetrvávala pochmurná nálada kolem tohoto finančního ústavu a celého britského bankovního odvětví.

Bankovní index DJ Stoxx <.SX7P> klesal o 1,2 procenta.

"V bankovním sektoru se oddělují zrna od plev. Na jedné straně slábnou banky, jež ohlásily plány na emise akcií, zatímco ty, jimž se v prvním kvartále dařilo, sílí," řekl Ingo Fromen z německé banky LBBW.

Důlní společnosti Rio Tinto <RIO.L>, BHP Billiton <BLT.L> a Xstrata <XTA.L> padaly o 4,1 až 5,6 procenta. Podle Fromena si investoři vybírají zisky po silném růstu sektoru v posledních dnech.

Na opačném pólu stoupal index farmaceutického sektoru DJ Stoxx <.SXDP> o 0,2 procenta podporován vzestupem firmy AstraZeneca <AZN.L> o 1,3 procenta. Společnost podpořila zpráva, že se slyšení před americkým soudem ohledně úspěšného preparátu Seroquel proti schizofrenii přesouvá ze 4.června na úterý.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK