Počet pasažérů ČSA se ve čtvrtletí zvýšil o 3 pct na 1,1 milionu

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - České aerolinie přepravily za první čtvrtletí 1,1 milionu pasažérů, což je o tři procenta více než za stejné období loni. Oznámila to mluvčí firmy Daniela Hupáková. Na růstu se podílela pravidelná i nepravidelná doprava. První tři měsíce roku jsou považovány za jedno z nejslabších období v letecké dopravě.

Firma zároveň oznámila přepravní výsledky za čtyři měsíce. Při započtení dubna letadly ČSA letos cestovalo 1,6 milionu pasažérů, což představuje meziroční nárůst 2,7 procenta. Pravidelné linky zaznamenaly růst necelá dvě procenta na 1,4 milionu cestujících. Nepravidlelné linky rostly rychleji; do dubna je využilo 175.000 cestujících, meziročně o 11 procent více.

K nejúspěšnějším pravidelným linkám počátku roku patří podle vedení firmy lety do Moskvy, Madridu, Amsterdamu nebo Bruselu, nepravidelné linky mířily s klienty cestovních kanceláří nejčastěji do exotických destinací jako je Varadero na Kubě, La Romana v Dominikánské republice nebo ostrov La Isla Margarita.

Loni letadla Českých aerolinií přepravila 5,6 milionu cestujících. Při srovnatelné kapacitě se meziročně jejich počet zvýšil o 2,7 procenta. Po několika letech ztrát se loni firma vrátila do černých čísel. Podle neauditovaných výsledků firma vykázala zisk 111 milionů korun. Upřesnění loňského zisku a výsledky za první čtvrtletí se očekávají v červnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK