Italská Eni objevila zásoby ropy v živičném písku v Kongu

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 20. května (ČTK) - Italská energetická společnost Eni objevila v Kongu větší oblast živičného písku, z něhož lze těžit ropu. Podnik zatím nemá představu, jak velké množství ropy by písky mohly vázat, mohlo by ale jít až o miliardy barelů. Eni předpokládá, že první ropu by mohla začít v této oblasti těžit do roku 2011.

Eni má v současné době prokázané rezervy kolem sedmi miliard barelů. Ředitel firmy Paolo Scaroni dnes řekl, že podnik by v letech 2012 a 2013 chtěl do dalšího rozvoje oblasti v Kongu investovat asi jednu miliardu eur (zhruba 25 miliard Kč).

Eni by se tak mohla stát první energetickou společností v Africe, která bude ropu těžit netradičním způsobem. Nejvíce ropy se ve světě pořád ještě získává tradičními způsoby, tedy z ropných vrtů. Snadno dostupné ropy však ubývá, a více se proto uplatňuje těžba z oceánského dna. Ta je však mnohem dražší.

Oblast, ze které se Eni chystá v Kongu těžit ropu, je ve srovnání s jinými ropnými ložisky ve světě spíše menší. Největšími prokázanými rezervami ropy disponuje Saúdská Arábie, velké zásoby má rovněž Kanada a hodně ropy lze potenciálně těžit v deltě řeky Orinoco ve Venezuele.

Scaroni dnes také řekl, že Eni nabídne svou síť na distribuci zemního plynu v Římě francouzské společnosti Suez výměnou za podíl v belgické společnosti Distrigaz. Suez má v Distrigazu 57 procent akcií, musí se však podílu zbavit, aby splnila podmínky regulačních úřadů. Suez totiž chystá fúzi s jinou francouzskou společností Gaz de France.

Distribuční síť, kterou Eni nabízí, má podle Scaroniho hodnotu asi jedné miliardy eur. O podíl v Distrigazu nemá zájem pouze Eni, ale i další firmy z oboru. Na užším seznamu zájemců je francouzská společnost Electricité de France a německý koncern E.ON.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK