V první vlně žádostí o ekodotace z EU uspěl nejvíce jih Moravy

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. května (ČTK) - V první vlně žádostí o čerpání dotací z evropského operačního programu Životního prostředí uspěl nejvíce Jihomoravský kraj. Z celkového počtu 357 schválených projektů jich z jihu Moravy přišlo 62. V prvním kole výběru uspěla zhruba polovina žádostí, projekty si rozdělí 10,29 miliardy korun, z toho z prostředků EU půjde 6,86 miliardy korun. ČTK to zjistila na mezinárodních Ekologických veletrzích, které dnes začaly na brněnském výstavišti.

Většina schválených žádostí směřuje do oblasti ochrany vod a ovzduší, odpadového hospodářství, obnovitelných zdrojů a úspor energie. V první vlně žádostí se sešlo více než 700 projektů, formální náležitosti a základní požadavky splňovalo 564 z nich. Formální nedostatky spočívaly především v nedostatečné dokumentaci.

Celkem může Česko z druhého největšího operačního programu do roku 2013 získat přes 5,2 miliardy eur (kolem 150 miliard korun). Zhruba dvě miliardy eur (50 miliard Kč) půjdou podle ministra životního prostředí Martina Bursíka do oblasti vodohospodářství.

Česká republika se v přístupové smlouvě zavázala k tomu, že voda z kanalizace všech obcí s více než 2000 obyvateli bude do konce roku 2010 vyčištěna podle evropských norem, jinak se nesmí vrátit zpět do přírodního koloběhu. Kanalizaci vybavenou čistírnou odpadních vod (ČOV) stále nemá vybudováno 64 z celkem 515 tuzemských aglomerací, na které se závazek vztahuje.

Podle ministerstva zemědělství Petra Gandaloviče si zlepšení systému čištění odpadních vod do roku 2010 ještě vyžádá investice za zhruba 49 miliard korun. Zhruba 33 miliard korun by měly česká města a obce získat z operačního programu Životní prostředí a evropského fondu ISPA, dalších šest miliard korun poskytne ministerstvo zemědělství, ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí. Deset miliard korun pak tvoří zdroje investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK