Globální důvěra investorů sílí, Evropa zaostává

20.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Důvěra mezi investory v globálním měřítku silně ožívá, ale objevují se náznaky, že Evropa začíná mít obavy z horších časů, jež ji možná čekají...

...

Série ukazatelů sentimentu v posledních dnech vykreslila obraz růstu chuti riskovat na úrovně naposledy zaznamenané loni v říjnu, těsně předtím než trhy vystoupaly na vrchol a poté zahájily strmý sestup.

Americká finanční společnost State Street v úterý uvedla, že její index globální důvěry investorů v květnu stoupl na 81,0 bodu, nejvýš za sedm měsíců, ze sestupně revidovaných 72,3 bodu v předchozím měsíci. Původně oznámená hodnota za duben činila 72,8 bodu.

Výsledek představuje silný vzestup oproti historickému dnu 65,9 bodu z prosince loňského roku.

"Nárůst v tomto měsíci... naznačuje, že vyhlídky institucionálních investorů jsou nyní zářivější, než tomu po nějakou dobu bylo," řekl profesor Harvardovy univerzity Ken Froot, jeden ze spoluautorů indexu.

State Street vypočítává důvěru investorů z nákupních a prodejních pohybů v rámci kapitálu v objemu 15 bilionů dolarů, jejž spravuje pro institucionální investory.

EVROPSKÝ STRACH

Zatímco sentiment obecně roste, zdá se, že evropští investoři jsou si méně jistí než ostatní.

Německý investorský sentiment v květnu nečekaně klesl druhý měsíc v řadě, když jej tížily obavy, že inflace a silné euro přidusí růst největší evropské ekonomiky [ID:nSCH039604].

Firma State Street zároveň uvedla, že za vzestupem jejího globálního indexu stojí zejména oživení v Severní Americe.

Důvěra v Evropě mezi dubnem a květnem klesla.

"Zaznamenali jsme jistý rozptyl v průběhu cyklů na obou březích Atlantiku," řekl Paul O'Connell, další z autorů indexu State Street.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK