Slovenská koruna na nových rekordech

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. května (ČTK) - Slovenská koruna dnes díky zájmu zahraničních bank o měny ve střední Evropě dobývala nové rekordy a nakonec uzavřela na dosavadním maximu 31,22 SKK za euro, asi 20 haléřů nad dnešním počátečním kurzem. Koruna ještě rychleji rostla vůči klesajícímu dolaru, vůči němuž se poprvé dostala pod hranici 20 korun, řekli ČTK slovenští obchodníci.

Slovenská měna roste na nové rekordy již dva týdny, od té doby, co Evropská komise schválila žádost Slovenska o přijetí do eurozóny od ledna příštího roku. Trh zejména sází na to, že konverzní kurz, v němž budou Slováci vyměňovat koruny za eura, bude stanoven výrazně výš, než je dnešní střední parita. "Stále se hraje na to, že kurz by mohl být pod 31 korunami za euro," řekl dealer ČSOB Erich Pápai.

Za silný definitivní kurz koruny se vyslovil i premiér Robert Fico. Připomněl však, že úroveň konverzního kurzu nesmí poškodit ekonomiku. Silná koruna totiž znevýhodňuje exportéry, kteří jsou tahouny slovenské ekonomiky.

Podle některých ekonomů by se ještě před stanovením konverzního kurzu mohla opět posunout střední parita koruny k euru v systému směnných kurzů ERM-2; tento krok před časem připustil i ministr financí Ján Počiatek. Nyní je střední kurz nastaven na 35,4424 SKK/EUR. Právě na úrovni středního kurzu vyměnili své měny za eura v minulosti všichni členové eurozóny.

Vůči dolaru slovenská měna uzavřela dnešní obchodování zhruba na 19,98 SKK/USD, což je dosavadní maximum. Růst koruny zde urychlily ztráty americké měny na světových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK