Hüner: Odklon od jádra prodraží elektřinu v budoucnu

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Česká republika se do budoucna neobejde bez jaderné energetiky. Tlaky na to, aby Česko na jádro rezignovalo, pouze prodražují budoucí cenu elektrické energie. Řekl to dnes na konferenci v Senátu náměstek ministra průmyslu a obchodu (MPO) Tomáš Hüner. Jadernou energii podporují i regionální politici, kteří si ale zároveň stěžují, že vláda nemá k jádru jednoznačný postoj.

Hüner, který připravuje aktualizaci státní energetické koncepce, je rovněž přesvědčen o potřebě nových zdrojů. Spotřeba elektřiny totiž podle MPO poroste spolu s tím, jak se bude zvyšovat ekonomika Česka. Podle ministerstva životního prostředí ale může hospodářství růst i bez zvyšování spotřeby elektřiny.

MPO argumentuje, že nárůst potřeby elektrické energie bude větší než jedno procento ročně. V roce 2030 by tak odběry elektřiny v Česku byly o 30 až 35 procent vyšší než dnes.

Jaderná energie je podle Hünera logickou alternativou, jak zabezpečit dostatek elektřiny. Obnovitelné zdroje mohou v Česku pokrýt v roce 2020 jen 13 procent potřeby. Jádro v České republice musí mít budoucnost, řekl.

O výstavbě nových výrobních zařízení je třeba rozhodnout co nejdříve. "Energetika není formule jedna nebo stíhačka, která na mírné pokyny volantů zahne tam, kam je potřeba. Je třeba si uvědomit, že cykly energetiky se pohybují v horizontu 30 let, kdy se zdroje stávají zastaralými," řekl Hüner. Výstavba jaderného zdroje trvá nejméně 13 let.

Člen senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu a místostarosta Dukovan Vítězslav Jonáš si stěžoval na nejednoznačný postoj vládní koalice, které se v otázce využití jaderné energetiky neshodne. V okolí Dukovan podle něj podporuje atom 90 procent občanů z lokality.

V celém Česku si podle dubnového průzkumu společnosti STEM dvě třetiny lidí si myslí, že země by měla dál podporovat rozvoj jaderné energetiky včetně dostavby Temelína. To je nejvíc za poslední tři roky, například v červnu 2005 mělo důvěru v energii z jádra něco málo přes polovinu lidí. Průzkum rovněž naznačil, že ubývá osob, podle nichž lze jádro do budoucna nahradit jinými zdroji elektřiny.

ČEZ už zvažuje projekty dostavby dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín. "Je nejvyšší čas zahájit přípravu nových jaderných bloků vstupem do legislativního řízení," řekl ředitel divize výroba ČEZ Vladimír Hlavinka. Řada zemí si podle něj nyní rezervuje kapacitu výrobců a v budoucnu se prodlouží čekací doby.

Firma nechce podle Hlavinky při přípravě projektu místní obcházet. "Ačkoliv ještě nestavíme a ani jsme nezahájili základní právní procedury, komunikujeme s kraji a obcemi a snažíme se naslouchat," řekl Hlavinka. "Nepočítám se stoprocentní podporou, ale rád bych, abychom ji měli alespoň většinovou," dodal.

ČEZ podle Hlavinky zvažuje bloky s výkonem vyšším než tisíc megawattů, tedy více než je kapacita současných temelínských. Výstavba dvou jaderných bloků by podle Hlavinky v současných relacích mohla vyjít na 200 miliard korun. Polovinu z této částky by mohly získat tuzemské firmy.

Česko má nyní dvě jaderné elektrárny, v Dukovanech a v Temelíně. Na celkové výrobě elektřiny v zemi se loni podílely zhruba 30 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK