Koruna se k euru vrátila k hranici 25 Kč/eur, k dolaru posílila

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Česká měna v průběhu dne oslabila až k 25,10 Kč/EUR, v závěru se ale vrátila k dopoledním hodnotám. V 17:30 byla při kurzu 25,04 Kč/EUR a proti dolaru posílila o sedm haléřů na 15,97 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Bez domácích zpráv se pozornost koruny podle Tomáše Vlka z Patria Finance zaměřuje na dění v regionu. Ten si dnes polepšil podle analytika díky slabšímu dolaru a hlavně kvůli pokračujícímu posilování slovenské koruny. Její nový rekord je po dnešku 31,22 SKK/EUR.

Dolar vůči euru oslabil na 1,5671 USD/EUR z dopolední hodnoty 1,5608. Zveřejněná data o amerických výrobních cenách lze hodnotit podle Vlka smíšeně. "Na jednu stranu bylo celkové číslo nižší než odhady, bez potravin a energií však výrobní inflace dosáhla vyšších hodnot. Podobně jako u spotřebitelských cen je tu příznivý vliv nižších cen pohonných hmot, který však nebude trvat do dalších měsíců," uvedl.

Výrobní ceny ve Spojených státech podle tamějšího ministerstva práce zpomalily v dubnu tempo meziměsíčního růstu na 0,2 procenta z březnových 1,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK