Americké akcie dopoledne klesaly kvůli nové rekordní ceně ropy

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. května (ČTK) - Akcie na amerických burzách dopoledne klesaly, protože cena ropy vystoupala na nové maximum nad 129 dolary za barel. Spolu s vládními statistikami o vývoji velkoobchodních cen pak mezi investory zesílil strach z vysoké inflace.

Index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o 1,5 procenta na 12.827,2 bodu. Na technologickém trhu se index Nasdaq Composite v 18 hodin SELČ snížil na 2483,9 bodu se ztrátou 1,3 procenta.

Cena ropy vyskočila poté, co Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) naznačila, že před zářijovým setkáním svých ministrů nezvýší těžbu. Barel americké lehké ropy pak na burze v New Yorku vzrostl v jednu chvíli až na 129,58 dolaru.

Vláda mezitím přinesla oficiální statistiky, podle kterých se vyšší ceny energií a potravin již zřejmě přelévají do ostatních odvětví ekonomiky. Velkoobchodní ceny se v dubnu zvýšily jen o 0,2 procenta, ale bez potravin a energií vyskočily o 0,4 procenta.

Rostoucí ceny pohonných hmot a energií mají negativní dopad na podniky i spotřebitele a statistika ministerstva práce ukázala, že se tlaky na růst cen ekonomikou šíří. Wall Street se obává, že spotřebitelé přestanou utrácet, až se ceny zboží z velkoobchodů promítnou v cenách na pultech prodejen.

Spotřebitelské výdaje přitom tvoří více než dvě třetiny ekonomiky Spojených států. Analytici říkají, že se teď ceny ropy staly pro investory větším strašákem než kondice finančního sektoru, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou z Yahoo Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK