Japonské akcie na týdenním minimu

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. května (ČTK) - Japonský akciový trh dnes prohloubil pokles a index tokijské burzy uzavřel na týdenním minimu. Dolů jej stahovala slabost ve finančním sektoru, kde přetrvávají obavy z úvěrových potíží. Negativně působil i silnější kurz jenu vůči dolaru, protože americká měna dál všeobecně oslabovala.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 1,7 procenta na 13.926,30 bodu, nejníže od 12. května. Širší index Topix oslabil o 2,1 procenta.

Do finančního sektoru, který od loňska tíží globální úvěrová krize, dorazila opět nepříznivá nálada. V minulých týdnech sice sektor financí oživoval, nyní se však podle analytiků ukazuje, že tendence považovat úvěrovou krizi za skončenou, byly příliš optimistické. Trh oslaboval i pokles akcií vývozců v čele s automobilkou Toyota Motor, které stahoval dolů zvýšený kurz jenu.

Dolar opět oslaboval a jeho hodnota vůči koši měn klesla nejníže za měsíc. Způsobil to zejména úterní komentář německého činitele, který mluvil o možném zvýšení úrokových sazeb v eurozóně; dalšími faktory poklesu dolaru byl růst cen ropy na nová maxima a pokles akciových trhů v Asii, který nutil investory kupovat zpět nízkoúročené a bezpečné jeny. Devizový trh bude nyní čekat na údaje o vývoji německého indexu podnikatelské důvěry Ifo.

V závěru tokijského obchodování dolar k euru nepatrně oslabil na 1,5670 USD z úterního závěru v USA na 1,5660 USD. K jenu americká měna oslabila na 103,30 JPY z předchozích 103,60 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK