VERZE 2-Ve švédské jaderné elektrárně zachytili výbušninu

21.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává vyjádření policie, vlastníka...

...elektrárny)

Švédská policie ve středu oznámila, že vyšetřuje muže, u nějž byla při vstupu do areálu jaderné elektrárny na jihovýchodním pobřeží země nalezena vysoce výbušná látka.

Policie obdržela telefonát z elektrárny Oskarshamn v 7:58 ráno místního času, uvedl mluvčí policie Sven-Erik Karlsson.

"Řekli nám, že při namátkové bezpečnostní kontrole zadrželi svářeče, který přicházel do práce. Měl u sebe malé množství vysoce výbušné látky TATP," řekl Karlsson.

Triaceton triperoxid (TATP) je organický peroxid silnější než dynamit, ve Švédsku ale není na seznamu zakázaných látek.

"Muže převezli k vyšetřování do Kalmaru," uvedl mluvčí policie. "Látku zadrželi v areálu elektrárny a byl uzavřen okruh 300 metrů."

Oskarshamn vlastní německý podnik E.ON <EONG.DE> a finský Fortum <FUM1V.HE>. Mluvčí firmy E.ON uvedl, že u muže byly zjištěny stopy výbušniny.

"Došlo k tomu, že ten muž, který není zaměstnanec elektrárny, dnes ráno přišel na bezpečnostní kontrolu s taškou, na které, nebo ve které byly stopy po výbušnině," řekl mluvčí společnosti E.ON Johan Aspergen.

Státní energetická firma Vattenfall, jež neprovozuje elektrárnu Oskarshamn, ale je hlavním dodavatelem elektrické energie vyrobené z jádra ve Švédsku, dříve oznámila, že obdržela zprávu o pohrůžce umístěním nálože v tomto provozu.

Zástupce policie dodal, že si není vědom žádných incidentů v ostatních švédských jaderných elektrárnách.

Oskarshamn je jedna za tří jaderných elektráren ve Švédsku, pokrývajících polovinu tamní spotřeby elektrické energie. Zástupci druhého spoluvlastníka, finské firmy Fortum, nebyli bezprostředně k zastižení.

[STOCKHOLM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK