Ropa se poprvé dostala přes 130 dolarů za barel

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. května (ČTK) - Cena ropy se dnes poprvé dostala přes hranici 130 dolarů za barel. Na další rekord ropu posunul slabý kurz dolaru, vysoká poptávka Číny po naftě a série odhadů, v nichž sami investoři předpovídají další růst cen ropy.

Americká lehká ropa (WTI) se krátce po poledni dostala na 130,05 dolaru a o téměř půl dolaru překonala úterní rekord 129,60 USD za barel. Severomořská ropa Brent posílila o 1,7 dolaru na nový rekord 129,53 dolaru.

Investory v těchto dnech k ropě táhne nová vlna poklesu dolaru, protože slabý dolar zvýhodňuje nákupy komodit obchodovaných v dolarech. Americká měna dnes klesla k euru na měsíční minimum díky příznivým zprávám z Německa, které zvýšily vyhlídky na růst úroků v eurozóně.

Burzovní ceny energií nyní vede vzhůru zejména spotřeba nafty v Číně. Kvůli narušení dodávek elektřiny po zemětřesení z minulého týdne je nyní v této zemi velká poptávka po palivech pro generátory.

Ceny zatím neoslabuje ani to, že podle svědectví obchodníků a ropných činitelů je nyní fyzické ropy na trhu přebytek. Analytici firmy Petrologistics dnes odhadli, že ropný kartel OPEC zvýší v květnu těžbu o 700.000 barelů denně na 32,4 milionu barelů.

Ropu táhnou vzhůru i nové odhady cenového vývoje ze strany investorů a investičních bank, které samy na trzích energií obchodují. Známý investor T. Boone Pickens předpověděl, že ropa letos vystoupí na 150 dolarů za barel; své odhady cen zvýšily i investiční divize bank Société Générale a Credit Suisse. Před dvěma týdny ropu výrazně posílila prognóza banky Goldman Sachs, která uvedla, že ropa se může dostat v příštích dvou letech až na 200 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK