VERZE 2-Německá podnik.důvěra roste, značí mírné zpomalení

21.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává reakci trhu, komentář ekonoma a Ifo,...

...souvislosti)

Německá podnikatelská důvěra se v květnu nečekaně zlepšila, a naznačila tak, že největší evropská ekonomika po oslnivém výkonu v prvním čtvrtletí snad zpomalí jen mírně. Zpráva současně posílila názor, že Evropská centrální banka (ECB) prozatím ponechá úrokové sazby beze změny.

Mnichovský ekonomický institut Ifo ve středu oznámil, že jeho ostře sledovaný index podnikatelského klimatu, založený na pravidelném měsíčním průzkumu mezi zhruba 7000 firmami, stoupl na 103,5 bodu z dubnových 102,4 bodu. Ekonomové oslovení Reuters čekali pokles ukazatele na 102,0 bodu <ECONDE>.

Euro v návaznosti na překvapivý růst indexu vyskočilo na měsíční maximum 1,5767 dolaru <EUR=>, zatímco ceny státních dluhopisů v Evropě klesly.

"Toto je důkaz, že německá ekonomika je v lepší kondici než ekonomiky většiny evropských sousedů," řekl ekonom Alexander Koch z banky UniCredit v Mnichově.

Zpráva institutu Ifo vykresluje obrázek dvourychlostní ekonomiky eurozóny, kde se jižní země jako Itálie, Španělsko a Portugalsko potýkají se zpomalením či poklesem hospodářství, zatímco Německo a další země na severu se těší solidnímu růstu.

Španělská ekonomika v prvním čtvrtletí mezikvartálně přidala jen 0,3 procenta, což je nejslabší tempo za téměř 15 let. Portugalsko vykázalo pokles hrubého domácího produktu o 0,2 procenta.

Italský ministr hospodářství v úterý řekl, že jeho země letos zaznamená jen minimální růst nebo bude stagnovat.

Německá ekonomika oproti tomu v prvním čtvrtletí díky rozmachu investic a oživení soukromé spotřeby mezikvartálně vzrostla o 1,5 procenta, nejsilněji od roku 1996.

Institut Ifo uvedl, že květnový index ukazuje na postupné zpomalování.

"Celkově vzato by utlumování ekonomické aktivity v Německu v měsících následujících po velmi dobrém prvním kvartále mělo být mírné," uvedl prezident Ifo Hans-Werner Sinn.

Růst hlavního ukazatele Ifo stojí v kontrastu s poklesem květnového indexu očekávání investorů podle průzkumu institutu ZEW kvůli obavám, že německý růst zabrzdí inflace a silné euro.

Další údaje v úterý ukázaly, že německá inflace výrobních cen v dubnu vyskočila na 20měsíční maximum. Bundesbanka v pondělí uvedla, že inflace v příštích měsících pravděpodobně zrychlí a podstatněji zřejmě nezpomalí dřív než koncem roku.

[BERLÍN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK