Fezko koupí francouzský koncern Michel Thierry Group

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Strakonice 21. května (ČTK) - Francouzský výrobce textilních materiálů pro automobilový průmysl Michel Thierry Group (MTG) koupí strakonické Fezko, které patří mezi největší evropské výrobce autotextilií. Firmu dosud vlastnil nizozemský Stark B. V. sdružující evropské a americké investory. Smlouvu obě strany podepsaly minulý týden, informovali zástupci MTG. Koupi musí ještě posvětit příslušné úřady.

"Po splnění podmínek, jako jsou například souhlas regulačních orgánů, se očekává, že transakce bude dokončena v průběhu letošního léta. Po dokončení transakce má společnost Stark B.V. možnost stát se menšinovým akcionářem Michel Thierry Group," stojí v oznámení.

O Fezko se už dříve zajímala investiční skupina RPG finančníka Zdeňka Bakaly. Z plánovaného obchodu nakonec sešlo, přestože koupi textilky posvětil na počátku roku antimonopolní úřad.

Nová skupina bude mít spojené příjmy zhruba 300 milionů eur ročně (asi 7,5 miliardy korun). "Po našich úspěšných operacích, které se nám podařilo realizovat v Mexiku, Turecku a Rusku, představuje akvizice společnosti Fezko nezbytný krok pro zavedení strategie společnosti Michel Thierry Group," řekl předseda představenstva MTG Hervé Guillaume.

"Fúzí společností Michel Thierry a Fezko, a.s. vznikne jednička v oblasti průmyslu textilií pro automobilový průmysl," uvedl ředitel Stark B.V. Mikael Ahlström. Fezko loni utržilo rekordních 1,465 miliardy korun.

Společnost Michel Thierry Group vznikla v roce 1955 ve Francii. Je předním výrobcem textilií a kožených interiérů pro automobily a automobilový průmysl. Firmu v soukromém vlastnictví řídí skupina akcionářů, v jejímž čele stojí společnosti Deutsche Bank a Matlin Patterson. Ve 12 zemích zaměstnává asi 1200 lidí. Její obrat loni v červnu dosáhl 182 milionů eur (okolo pěti miliard korun).

Fezko dodává potahy řadě světových automobilek, například VW, Ford, KIA. Největším zákazníkem je Škoda Auto. Letos firma plánuje růst tržeb asi o tři procenta, poprvé nad hranici 1,5 miliardy Kč. Koncern se zhruba 600 lidmi má závody ve Strakonicích a v Žilině na Slovensku. Vyrábí hlavně potahy, látky pro dveřní výplně a hlavové a loketní opěrky. Ročně vyprodukuje přes pět milionů metrů látek. Dcerou textilky je společnost Tonak Nový Jičín, která vyrábí klobouky.

Historie továrny se datuje od roku 1812. K výrobě známých fezů, který má firma i ve znaku, později přibyly přikrývky a bytové textilie. V roce 1993 se sortiment rozšířil o autotextilie. Tři roky poté firmu koupil Stark a podnik restrukturalizoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK