ČEZ bude znovu skupovat až 10 procent vlastních akcií

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Energetická společnost ČEZ bude znovu stahovat z trhu vlastní akcie. Akcionáři firmy dnes na valné hromadě schválili nákup vlastních akcií až do výše deseti procent základního kapitálu společnosti. Získané akcie může společnost využít ke snížení základního kapitálu a pro akciový opční program, avšak nejvýše do pěti milionů kusů. Akcionáři rovněž odsouhlasili zrušení vlastních akcií, které firma získala během první fáze zpětného odkupu.

Management největší elektrárenské společnosti ve střední Evropě navrhl valné hromadě odkup až 53,8 milionu akcií, které může vykupovat v příštích 18 měsících, a to v ceně od 300 do 2000 korun za kus. Stejně jako v případě prvního odkupu bude firma kupovat cenné papíry na kapitálovém trhu za aktuální tržní cenu.

Nový odkup by podle vedení firmy nemusel probíhat s takovou pravidelností jako předchozí. Bude rovněž záležet na ceně akcií i na možnosti případných akvizic. "Rozhodnutí valné hromady je o možnosti (odkupu), nikoliv o nutnosti," řekl dnes finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Firma bude moci začít stahovat z trhu další vlastní akcie až po zrušení těch, které nabyla během první vlny. Zrušení 54 milionů nabytých akcií, které dnes akcionáři schválili, by podle dřívějšího Novákova vyjádření mohlo proběhnout během tří až šesti měsíců.

Zrušení nebude mít podle vedení společnosti žádný dopad do výsledku hospodaření ČEZ. Přispěje však ke zlepšení poměrových ukazatelů firmy v přepočtu na akcii.

Čistý konsolidovaný zisk polostátní společnosti ČEZ vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 21 procent na 15,726 miliardy korun. Za celý loňský se zvýšil o 49 procent na 42,8 miliardy korun a na letošek vedení firmy odhaduje další nárůst na 46,6 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK