Wall St. asi mírně oslabí kvůli rekordní ceně ropy

21.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures krátce před zahájením středeční seance mírně oslabovaly poté, co cena ropy vyskočila na rekord nad 130 dolarů za...

...barel, a umocnila tak obavy z inflace a poklesu spotřebitelských výdajů.

Další nárůst cen ropy <CLc1> vyvážil optimismus vyvolaný povzbudivými čtvrtletními výsledky výrobce počítačů Hewlett-Packard <HPQ.N>. Trh potěšila také zpráva, že společnost Time Warner <TWX.N> zřejmě obdrží 9,25 miliardy dolarů ze zvláštní dividendy, již má vyplatit kabelová divize, které se skupina zbavuje.

Rekordní ceny ropy pravděpodobně povzbudí energetické firmy. Avšak akcie maloobchodníků, velkých průmyslových podniků či leteckých společností - mezi jinými - zřejmě zasáhnou obavy, že vysoké ceny energie utlumí výdaje amerických spotřebitelů.

"Každý den, co jde ropa nahoru, se bavíme o dalším dolaru, který nebude moci být vynaložen na něco jiného," řekl Arthur Hogan, hlavní tržní analytik ze společnosti Jefferies & Co.

"Když jdeme ze 125 dolarů na 130 dolarů za barel, pak těchto pět dalších dolarů představuje spoustu věcí, které se neprodají v Gapu, Wal-Martu a Home Depotu."

Futures na index S&P 500 <SPc1> v 15:15 SELČ oslabovaly o 1,6 bodu, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> klesaly o 4,5 bodu.

Cena lehké americké ropy ve středu vzrostla o více než dolar a zapsala si čerstvý rekord 130,47 dolaru za barel <CLc1>. V 16:30 vyjdou týdenní údaje o zásobách ropy ve Spojených státech.

Hewlett-Packard, největší výrobce počítačů na světě, zvýšil marži z čtvrtletního provozního zisku před mimořádnými položkami na 10 procent a uvedl, že slabý výkon ve Spojených státech je kompenzován silným růstem v zahraničí. Firma současně potvrdila výhled.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK