Anketa: Kvůli ropě firmy zdraží a spotřebitelé omezí utrácení

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Rekordně vysoké ceny ropy zřejmě přinutí některé české podniky zdražit své výrobky. Spotřebitelé v tuzemsku budou pak méně utrácet, což by mohlo negativně ovlivnit tržby maloobchodníků. Silný růst cen ropy by tak mohl vyústit ve zpomalení růstu české ekonomiky. Vyplývá to z ankety ČTK mezi analytiky a firmami.

Cena ropy se dnes poprvé dostala přes hranici 130 dolarů za barel, když počátkem roku se pohybovala kolem stodolarové hranice.

Nečekaně vysoká cena ropy se podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška projeví v nižší reálné spotřebě domácností. "Nedojde jen ke snížení spotřeby pohonných hmot, ale proporcionálně i dalšího zboží a služeb," uvedl. Dopad ropy na zpomalení tempa růstu českého hospodářství by mělo být v řádu desetin procentního bodu. Výrazně, o až o 25 miliard korun, by se měla zhoršit letošní obchodní bilance, odhadl.

Zdražení výrobků kvůli rostoucím cenám ropy předpokládá řada firem. O zdražení uvažují například někteří výrobci, kteří zpracovávají ropné produkty. Pro výrobu hnojiv je základní surovinou čpavek, který se vyrábí ze zemního plynu. "Čpavek dovážíme z litvínovského podniku Unipetrol RPA. Do jeho ceny se promítají i ceny ropy, které se zvyšují. Takže se zvyšuje i cena naší základní vstupní suroviny," řekla mluvčí lovosické Lovochemie Irena Vodičková. Podle ní růst cen ropy a čpavku zcela jistě ovlivní i růst cen hnojiv. "Je pravděpodobné, že se zvednou i ceny našich finálních výrobků," dodala.

Pokud růst cen pohonných hmot bude trvat, promítne se nepochybně do cen produkce společnosti Vítkovice Heavy Machinery. Potvrdil to generální ředitel společnosti Milan Beněk. "Zdražila by nejen kamionová přeprava našich výrobků, ale také celý soubor materiálů, kde je ropa vstupní surovinou pro chemickou výrobu. Zdražení se promítne také do ceny všech výrobků, které jsou do Vítkovic dopravovány jako subdodávky," dodala mluvčí společnosti Eva Kijonková.

"Navýšení se určitě projeví, protože se zabýváme výrobou plastů, a ty jsou na ropě závislé," řekl obchodní ředitel firmy Plastika Jaromír Sikora. V jakém časovém horizontu k němu může dojít, zatím neodhadl. Podle ředitele firmy Fatra Napajedla Petra Síleše ceny výrobků současné zdražení ropy neovlivní. Společnost sice pociťuje zdražení vstupních surovin, s ohledem na nízké ceny konkurence z asijských zemí si ale zdražení nemůže dovolit.

Zdražení pohonných hmot by nemělo zvýšit ceny jízdenek v příměstských autobusových linkách na Frýdecko-Místecku ani Karvinsku. Trojice provázaných dopravních firem ČSAD Frýdek-Místek, ČSAD Karviná a ČSAD Havířov chce ztráty vyrovnat získáním vyšší dotace od Moravskoslezského kraje. "Ceny jsme navyšovali k 1. lednu kvůli zvýšené DPH, další úpravy tarifů nemůžeme dělat. Proto jednáme s krajským úřadem coby objednavatelem služeb," řekl ředitel osobní dopravy ve skupině Antonín Španěl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK