EK přezkoumá plány Porsche na ovládnutí Volkswagenu

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. května (ČTK) - Evropská komise přezkoumá plánované ovládnutí německé automobilky Volkswagen výrobcem sportovních vozů Porsche. Komise dnes oznámila, že do 18. června rozhodne, zda tuto transakci schválí. Součástí Volkswagenu je rovněž česká Škoda Auto.

Společnost Porsche předpokládá, že získá většinu ve Volkswagenu na podzim. Jakmile obdrží povolení EK a dalších 15 antimonopolních úřadů, zvýší svůj podíl ve Volkswagenu z téměř 31 procent na více než 50 procent, napsala agentura DPA.

Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Firma by chtěla do roku 2011 dosáhnout celosvětového prodeje osmi milionů vozů ročně. Loni prodala celkem 6,2 milionu automobilů. Automobilka minulý měsíc oznámila, že v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 26 procent na 929 milionů eur (přes 23 miliard Kč).

Dozorčí rada Porsche zmocnila představenstvo k získání majoritního podílu ve Volkswagenu začátkem března. Spekulace o tom, že Porsche získá ve VW majoritu, nabraly na síle loni v říjnu. Evropský soudní dvůr tehdy rozhodl, že německý zákon, jenž chrání automobilku VW před převzetím jiným subjektem, porušuje pravidla Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK