Bývalý šéf banky Bawag půjde na dva a půl roku do vězení

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 21. května (ČTK) - Bývalý ředitel rakouské banky Bawag Helmut Elsner půjde na dva a půl roku do vězení. Bawag se před pár lety potýkala s vysokou ztrátou, která ji málem stála existenci. Informovala o tom agentura Reuters.

Elsner byl shledán vinným ze zneužití důvěry, takže je zodpovědný za to, že bance vznikla ztráta kolem jedné miliardy eur. Banka totiž použila peníze způsobem, který jí něco takového zakazoval. Přestože Elsner už výši trestu zná, případ zatím není u konce.

Zdůvodnění, které se přímo nevztahuje k riziku bankrotu v roce 2006, ale manažer odmítl. Bawag se stala obětí podvodu, jehož se dopustili někteří členové vedení. Ti provedli pochybné investice v Karibiku a ztráty se pak snažili zatajit.

Banku musela zachraňovat rakouská vláda a její tehdejší vlastník, kterým byla odborová organizace ÖGB. Novým majitelem se stal fond soukromého kapitálu Cerberus, který nyní jednotlivé části banky rozprodává. Změny se dotkly i české pobočky.

Během vyšetřování se zjistilo, že nelegální převod peněz šel na účet šéfa společnosti Konsum Hermanna Gerhartera. Konsum byl napojen na odbory a tehdejší šéf Gerharter už byl odsouzen k dvěma letům vězení. Trest ve výši 15 měsíců dostal rovněž tehdejší manažer banky Peter Nakowitz, oba za spoluúčast na podvodu.

Nakowitz obvinění rovněž odmítl, Gerharterův právní zástupce ale soudu řekl, že jeho klient si neuvědomil, že dělá něco špatného. Ve skutečnosti se z něj prý stal svědek, který pomohl případ objasnit. Podvodná platba se ukázala, když se podrobně zkoumaly příčiny ztrát z obchodování.

Českou pobočku Bawag Bank CZ nyní čeká změna majitele. Novým vlastníkem bude německá regionální banka Landesbank Baden-Württemberg.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK