Evropské akcie asi dál klesnou po vzoru Wall St.

22.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie zřejmě ve čtvrtek klesnou, a navážou tak na dvoudenní sestup. Akcie následují trh na Wall Street, jejž poslaly níž obavy z inflace...

... poté, co ceny ropy vyšplhaly na čerstvý rekord.

V 8:20 ubíraly futures na indexy Eurostoxx 50 <STXEM8>, DAX <FDXM8> a CAC-40 <FCEM8> 0,7 až 1,0 procenta.

Londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zpočátku oslabí o 26 až 42 bodů.

Pozornost se soustředí také na bankovní sektor poté, co UBS <UBSN.VX> spustila silně zlevněnou emisi akcií s přednostním právem úpisu pro stávající akcionáře v objemu 16 miliard švýcarských franků. Banka uvedla, že nové akcie budou stát 21 franků, zhruba o třetinu méně než při středečním závěru.

Americká centrální banka (Fed) ve středu snížila předpověď letošního ekonomického růstu a naznačila, že sílící obavy z inflace činí další snižování úrokových sazeb nepravděpodobným.

Americká ropa <CLc1> ve čtvrtek dosáhla nového historického maxima nad hranicí 135 dolarů za barel, a rozšířila tak své již téměř 20procentní zisky z tohoto měsíce poté, co prudký pokles ropných zásob ve Spojených státech a oslabování dolaru přiměly investory k zavírání prodejních pozic.

Panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve středu klesl o 0,73 procenta na 1340,63 bodu, nejníž od 1.května, když rostoucí ceny ropy posilovaly strach z inflace a obavy o firemní zisky.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK