HN: ČEZ těží hnědé uhlí a nemá na to povolení

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Severočeské doly, které patří firmě ČEZ, už tři roky těží uhlí pro její elektrárny nezákonně. Neprovedly posouzení vlivů těžby na životní prostředí (proces EIA), což jim zákon ukládá. Píšou to Hospodářské noviny.

S šéfy dolů si kvůli tomu začali dopisovat úředníci ministerstva životního prostředí. "Platnost původního povolení EIA vypršela v roce 2005 a nové se vztahuje jen na tři připravované lokality. Ne na ty, kde doly nyní těží," řekla deníku ředitelka odboru posuzování vlivů na životní prostředí Jaroslava Honová.

Celkem 107 milionů tun hnědého uhlí již Severočeské doly vytěžily v lomu Libouš západ závodu Doly Nástup Tušimice, ačkoli zde Obvodní báňský úřad v Mostě povolil těžbu jen 85 milionů tun.

Na nezákonnou těžbu veřejně upozornila na středeční valné hromadě ČEZ jeho akcionářka Věra Ježková, která dříve pro doly pracovala. Svá tvrzení doložila kopiemi dokumentů a těchto deset stránek se objevilo i jako příloha oficiálního zápisu z průběhu valné hromady, píše deník.

Podle představitele Severočeských dolů Vladimíra Budínského jeho firma žádný zákon neporušila, pouze prý došlo k tomu, že nenechala prodloužit platnost EIA.

Pro ČEZ bylo sdělení překvapením. "Ověříme pravý stav věcí, pak zvolíme další postup," řekla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Podle Greenpeace jde o nedbalost úřadů. "Klíčovým problémem je selhání státní báňské správy," konstatovala mluvčí Greenpeace Lenka Boráková. "Dokonce i poté, co důlní společnost chce proces EIA provést, trvá báňský úřad na tom, že to není zapotřebí," dodala.

Podle deníku může být za sporem o úřední razítka další, závažnější téma. Doly kvůli poptávce po proudu těží víc, než by měly podle svých vlastních plánů. Další ložiska se nestíhají tak rychle připravit, takže v roce 2012 by při nynějším tempu bylo pro severočeské elektrárny o polovinu měně uhlí než dnes, napsaly dnešní Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK