Fed výrazně snížil odhad letošního růstu americké ekonomiky

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. května (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) snížila odhad růstu ekonomiky Spojených států pro letošní rok na 0,3 až 1,2 procenta z původně předpokládaných 1,3 až 2,0 procenta. Banka však současně naznačila, že není nakloněna dalšímu snižování úrokových sazeb.

Fed od loňského září snížil základní úrokovou sazbu o tři a čtvrt procentního bodu na rovná dvě procenta, aby ochránil ekonomiku před úvěrovou krizi, kterou rozpoutaly problémy na hypotečním trhu. Banka doufá, že nižší sazby společně se stimulačními opatřeními vlády podpoří hospodářský růst ve druhé polovině roku.

Fed rovněž předpověděl, že míra nezaměstnanosti v USA letos stoupne na 5,5 až 5,7 procenta z loňských 4,6 procenta. V předchozí prognóze přitom počítal s mírnějším nárůstem na maximálně 5,3 procenta. Odhad letošní inflace banka zvýšila na 3,1 až 3,4 procenta z předchozích 2,1 až 2,4 procenta, napsala agentura AP.

Prezident pobočky Fedu v Atlantě Dennis Lockhart již o víkendu uvedl, že současné zpomalení hospodářského růstu ve Spojených státech pocítí i zbytek světa. Dodal však, že dopady zřejmě nebudou tak dramatické, jak upozorňují někteří analytici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK