Euro na 1měs maximu nad 1,58 dolaru díky Fedu, ropě

22.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro ve čtvrtek poprvé po měsíci vzrostlo nad hranici 1,58 dolaru za barel poté, co americká centrální banka (Fed) snížila prognózu letošního...

...růstu a skok cen ropy na další rekordy vzbudil obavy z jejich dopadu na ekonomiku Spojených států.

Zápis z minulého zasedání bankovní rady navíc ukázal, že centrální banka zvedla předpověď inflace, a naznačil, že již zřejmě ukončila cyklus uvolňování měnové politiky po dubnovém snížení sazeb na 2,0 procenta.

Cena ropy <CLc1> přes noc vystřelila nad hranici 135 dolarů za barel, a rozšířila tak zisky od začátku letošního roku na 40 procent [ID:nMUL225310]. Rekordní ceny černého zlata přispívají k obavám, že Spojené státy sklouzávají do stagflace - nepříjemné kombinace vysoké inflace a vlažného ekonomického růstu.

Dolar se trápí nejen proto, že má tendenci při růstu cen ropy klesat, ale též z důvodu, že Spojené státy čelí této otravné směsi slabého růstu a silných cenových tlaků v době, kdy Fed ve snaze podpořit ekonomiku srazil úrokové sazby.

"Stále počítáme se scénářem slabého amerického dolaru. Zápis z jednání bankovní rady nebyl nijak zvlášť pozitivní... Podíváte-li se na měnověpolitickou směsici mezi inflací a ekonomickými údaji, je to pro dolar stále negativní," řekla Carole Laulhereová, měnová stratéžka z banky Société Générale.

"Ceny ropy letí nahoru každý den a tíží dolar. Totéž platí pro akciové trhy," dodala.

Euro ve čtvrtek vystoupalo až na 1,5814 dolaru, nejvyšší úroveň od 24.dubna. Později smazalo zisky a mírně oslabovalo na 1,5757 dolaru <EUR=>.

Dolar mezitím rostl o 0,4 procenta na 103,39 jenu <JPY=>.

Ve středu jednotnou evropskou měnu potěšilo překvapivé zlepšení indexu německé podnikatelské důvěry [ID:nSCH140439], které posílilo názor, že příštím krokem Evropské centrální banky bude spíše zvýšení úrokových sazeb ze současných 4 procent.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK