Češi jsou pátí v EU ve využívání železnice

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Češi patří k největším milovníkům železniční přepravy v Evropské unii; každý Čech podnikne v průměru 18 cest vlakem za rok, což je páté nejvyšší číslo. Vyplývá to ze statistik Mezinárodní železniční unie, které zveřejnily České dráhy. V celkovém počtu přepravených cestujících si České dráhy loni udržely deváté místo.

Nejvíce železnici využívají Rakušané a Němci, kteří v průměru jezdí vlakem 24krát, respektive 22krát ročně. Následují Nizozemsko a Belgie, shodně s 20 jízdami na jednoho obyvatele a rok. Za Českou republikou zůstaly Francie, Portugalsko, Španělsko, Itálie a Polsko. Kromě srovnatelného Portugalska ale jejich železniční společnosti přepravily absolutně více cestujících než České dráhy.

Lépe jsou na tom ČD v množství přepraveného nákladu. V nákladní dopravě jim podle přepravených tun patří páté místo v unii. Bezkonkurenčním lídrem jsou německé dráhy Deutsche Bahn, následují polské, francouzské a rakouské dráhy. Naopak překvapivě méně zboží se vozí po železnici v dalších velkých zemích, v Itálii a ve Španělsku.

Cestujících na české železnici každým rokem přibývá i přesto, že se osobní doprava potýká s nemalými problémy. Vlaky často nabírají zpoždění, což se nelíbí pasažérům ani objednatelům osobních spojů. Olomoucký krajský úřad dokonce uložil drahám pokutu. Za největší problém se ale považuje zastaralý vozový park; výjimkou nejsou několik desítek let staré vagony i celé soupravy.

Lépe je na tom prosperující nákladní doprava, která se loni v prosinci oddělila do samostatné dceřiné společnosti. Své zisky tak může plně investovat do nákupu a rekonstrukce vagonů a lokomotiv. V následujících letech má jít do obnovy vozidel několik miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK