Německé banky zvedají prognózu růstu pro rok 2008

22.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Německá asociace soukromých bank (BDB) ve čtvrtek uvedla, že zvedla prognózu ekonomického růstu země pro letošní rok na 2,25 až 2,5 procenta z...

...předchozích 1,6 procenta.

"Na trhy se vrátila špetka optimismu ohledně vyhlídek ekonomiky," uvedl prezident BDB Manfred Weber v prohlášení ke květnovému bulletinu skupiny.

Důvodem jsou silné výsledky firem a překvapivě dobrý zdravotní stav ekonomiky v prvním čtvrtletí, kdy hrubý domácí produkt (HDP) mezikvartálně vyskočil o 1,5 procenta, dodal.

Weber nicméně upozornil, že by bylo nebezpečné podléhat přehnanému optimismu, neboť potíže na finančních trzích trvají a čím dál větší zátěž navíc představují rostoucí ceny surovin.

"Naděje na urychlené a mohutné zotavení americké ekonomiky nejsou z dnešního hlediska odůvodněné," uvedl Weber s tím, že v nadcházejících kvartálech lze ve Spojených státech i Evropě očekávat podprůměrné tempo růstu.

Aktuální slabé údaje o průmyslové výrobě a vývozu v eurozóně poukazují na zpomalení ekonomiky bloku, přičemž růst brzdí především výrazná inflace a silné euro, uvedla BDB.

Obavy z recese nicméně nejsou opodstatněné, dodala.

BDB, mezi jejíž členy patří komerční finanční ústavy jako Deutsche Bank či Commerzbank, dále uvedla, že pro rok 2009 stále počítá s růstem největší evropské ekonomiky o necelá 2 procenta.

[BERLÍN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK