Stát by měl v budoucnu účtovat podobně jako soukromé firmy

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Stát by měl již od ledna 2010 účtovat podobně jako soukromé firmy, i když s určitými odlišnostmi. Bude také sestavovat účetní závěrky, a to nejen za celek, ale i za jednotlivé úřady a instituce. Umožnit mu to má novela zákona o účetnictví, kterou se dnes zabýval sněmovní kontrolní výbor. "Navržený zákon je první krok k účetní reformě veřejných financí," zdůraznil náměstek ministra financí Peter Chrenko.

Stát bude účetní výkazy zveřejňovat a občané si je budou moci prohlédnout. "Tyto účetní výkazy by také měly zvýšit důvěryhodnost České republiky vůči Evropské unii i zahraničním investorům a institucím," řekl Chrenko.

Ministr financí Miroslav Kalousek již dříve prohlásil, že v dosavadním účetnictví státu od roku 1990 neexistoval systém, který by zobrazoval skutečné hospodaření státu. "Neznáme věrně a pravdivě obraz hospodaření organizačních složek státu. Neznáme věrně a pravdivě obraz hospodaření státních podniků a akciových společností s majetkovou účastí státu," varoval Kalousek.

Účelem navrhované změny je proto získat hodnověrné informace, aby bylo možné hospodárně nakládat s majetkem státu. Hlavním cílem je rozšíření účetních metod tak, aby se účetnictví veřejného sektoru přiblížilo podnikatelské sféře, ale při respektování odlišností státního sektoru, popsal náměstek.

Výbor doporučil sněmovně, aby návrh novely přijala v navrženém znění a bez pozměňovacích návrhů. Pokusí se ho také zařadit již na červnovou schůzi, na které by mohl být také schválen.

Návrh novely také podle místopředsedy výboru Libora Ježka(ODS) zakládá právní rámec pro vznik takzvané Státní pokladny, která má nakládání s penězi zkvalitnit. Součástí tohoto projektu je i Integrovaný rozpočtový systém. Původní soutěž na jeho dodávku zrušilo ministerstvo financí letos v únoru s tím, že vypíše nové. Chrenko dnes poslancům řekl, že vše spěje k tomu, aby ministerstvo připravilo zadávací dokumentaci do konce května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK