Aircraft Industries, výrobce letounu L-410, patří ruské firmě

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kunovice (Uherskohradišťsko) 22. května (ČTK) - Kunovický výrobce letounu L-410/420, společnost Aircraft Industries, přešel do vlastnictví ruské společnosti Ural Mining and Metallurgical Company. Předseda představenstva Aircraft Industries Pavel Vach informoval, že firma PANCO INT prodala ruské firmě jednapadesátiprocentní podíl v dceřiné společnosti Aircraft Industries.

Aircraft Industries plánuje v budoucnu modernizaci svého nosného produktu - letounů řady L-410/420 a chce i navýšit jeho výrobu. Odprodej jednapadesátiprocentního podílu tak podle Vacha zajistí společnosti nezbytné finanční zdroje pro plánovaný rozvoj.

Firma Aircraft Industries je účelově založenou společností pro integraci vybraných perspektivních projektů leteckého průmyslu. V roce 2005 odkoupila konkurzní podstatu Leteckých závodů Kunovice, v následujícím roce obnovila výrobu dopravních dvoumotorových letadel L 410. Loni dodala společnost Aircraft Industries zákazníkům sedm těchto strojů, buď zcela nových či repasovaných.

Kromě toho firma kooperuje i na další letecké a neletecké výrobě. Továrna nyní dává práci asi 480 lidem.

Letoun L-410 Turbolet je dopravní a transportní dvoumotorový vrtulový letoun, určený pro regionální dopravu. Vznikl v 60.letech minulého století v Leteckých závodech Kunovice. Hlavním odběratelem letounů měl být původně sovětský Aeroflot. Celkem bylo vyrobeno přes 1000 ks a okolo 350 jich zůstává v provozu. Nejvíce jich bylo dodáno do SSSR a odtud byly dále přeprodány do zemí Asie, Afriky a Jižní Ameriky. V Evropě je v provozu cca 50 kusů, jak v obchodní letecké dopravě, tak u vojenských letectev.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK