Zakázky v průmyslu v EU v březnu klesly

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. května (ČTK) - Zakázky v průmyslu v Evropské unii v březnu klesly o 0,7 procenta, zatímco v únoru pokles činil jen 0,3 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. V zemích eurozóny pokles činil jedno procent ve srovnání s růstem 0,2 procenta v únoru. Výsledky zaostaly za odhady analytiků.

"Hromadí se důkazy, že zpracovatelský sektor v eurozóně opravdu bojuje s velmi silným kurzem eura, poklesem spotřebitelských výdajů, slabším růstem na klíčových exportních trzích, vysokými cenami ropy a dalších komodit a se zpřísněním podmínek na úvěrových trzích," poznamenal ekonom společnosti Global Insight Howard Archer.

Pokles už je zřejmý i v meziročním srovnání. V eurozóně dosahuje 2,5 procenta, i když ještě v únoru zakázky v průmyslu vykazovaly nárůst o 9,9 procenta. Podobně v celé unii zakázky klesly o 1,3 procenta proti růstu o 9,3 procenta v únoru.

Ekonomové v anketě agentury Reuters předpokládali, že v eurozóně zakázky v březnu klesnou jen o 0,4 procenta. U meziročního srovnání se ale jejich odhad přesně kryje se skutečností.

Zakázky na dopravní zařízení v průběhu března v zemích eurozóny o 0,5 procenta vzrostly, v celé unii však o 1,7 procenta klesly. Podobně zakázky na elektrické a elektronické zařízení v eurozóně vzrostly o 0,1 procenta, zatímco v celé Evropské unii se o půl procenta snížily.

Zakázky se dál zvyšují hlavně v nových členských zemích unie, především v Rumunsku, ze starších členů pak ve Španělsku. Největší pokles byl zřejmý v Dánsku a ve Francii, ale i v Estonsku. V meziročním srovnání zakázky nejvíce rostou v Bulharsku, na Slovensku, Litvě a ve Španělsku, zatímco v Řecku, Nizozemsku a ve Švédsku nejvýrazněji klesají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK