SOS: GE Money Bank a mBank diskriminují cizince

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Finanční ústavy GE Money Bank a mBank podle Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) diskriminují cizince, protože jim neumožňují využívat některé své služby. SOS tvrdí, že podobný přístup k cizincům zakazuje zákon o ochraně spotřebitele a na postup obou bank si stěžovalo u České národní banky. ČTK vyjádření mBank a GE Money Bank shání.

Právnička SOS Eva Petlachová sdělila, že mBank neumožňuje cizincům zřídit si běžný účet. GE Money Bank pak cizím státním příslušníkům podle Petlachové upírá možnost čerpání půjčky. Petlachová upozornila, že jiné bankovní domy tyto služby cizincům nabízejí.

V přístupu ke službám nemůže být podle Petlachové zacházeno se spotřebiteli dvojím způsobem, a to jen na základě státního občanství. SOS připustilo, že případné vymáhání pohledávky musí mít úvěrová společnost účinným způsobem zabezpečeno, nesouhlasí však s tím, že by takovým zajištěním měl být institut českého státního občanství. "Není možné tvrdit, že toto zvýšené riziko je paušálně spjato se všemi občany majícími jiné než české občanství," uvedla Petlachová.

Podle SOS řada bank cizincům otevření běžného účtu a čerpání půjčky umožňuje. V případě úvěrů většinou požadují záruky typu trvalého pobytu v ČR, případně alespoň po dobu splácení úvěru, a doložení finančního příjmu na území ČR. U hypotečních úvěrů pro občany EU postačuje, že nemovitost leží na území ČR. U cizince z třetího státu mimo EU se podle SOS většinou vyžaduje trvalý pobyt a příjem na území ČR.

Podmínka trvalého či dlouhodobého pobytu pro otevření běžného účtu podle SOS diskriminuje ty spotřebitele, kteří chtějí v ČR legálně pobývat, případně i pracovat, což jsou převážně občané jiné národnosti. "V takových případech představuje číslo bankovního účtu důležitý údaj pro zaměstnavatele. V dnešní době je již pramálo firem, které vyplácejí odměnu v hotovosti. Navíc vyloučení skupiny spotřebitelů - cizinců je v tomto případě bezdůvodné a nepřiměřené, v jiných EU členských státech nevídané," upozornilo SOS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK