Zájem o finanční leasing po daňové reformě klesl

25.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Daňová reforma, která platí od ledna 2008, vyvolala v letošním roce pokles zájmu o finanční leasing. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími leasingovými společnostmi. Letos podle nich naopak vzrostl zájem o spotřebitelské úvěry a operativní leasing. Leasing vozů, strojů a zařízení do konce března podle údajů České leasingové a finanční asociace celkem klesl o osm procent.

"Důvodem poklesu bylo početné uzavírání smluv v závěru loňského roku kvůli očekávané účinnosti změn daňových zákonů," uvedl předseda představenstva asociace Martin Kofroň.

Doposud činila průměrná doba financování formou finančního leasingu 36 měsíců, nová legislativa vyžaduje 60 měsíců. "Klasická leasingová smlouva na pět let nemusí být tedy už tím, co klient potřebuje," řekl jednatel společnosti ŠkoFIN Joern Kurzrock. Operativní leasing může podle něj tento problém vyřešit zejména firmám, pro které je vzhledem k vysokému ročnímu počtu najetých kilometrů jejich vozů tak dlouhé období neúnosné.

Výsledky za první tři měsíce tohoto roku mohou naznačovat, že daňová reforma nastartovala změny v dlouhodobých trendech, míní výkonný ředitel pro finanční řízení ČSOB Leasing Petr Jeníček. Nicméně je podle něj nutné také vzít v úvahu, že velké množství firem využilo před koncem minulého roku daňových výhod finančního leasingu a vyřešilo své investiční potřeby před platností daňové reformy.

"Jsem přesvědčen, že první kvartál není ještě dostatečné dlouhé období na to, abychom uvedený osmiprocentní pokles označili za trend tohoto roku. Uvidíme jak dopadnou výsledky po prvním pololetí tohoto roku," upozornil výkonný ředitel UniCredit Leasing Jaroslav Jaroměřský. Za první tři měsíce letošního roku se znatelně zvýšila poptávka po spotřebitelských úvěrech, podotkl.

Podniky, které nejen s ohledem na roční počet ujetých kilometrů potřebují své vozy obměňovat nejdéle po třech až čtyřech letech, zvažují přechod od finančního leasingu či přímého nákupu, kde musí své vozy nově odepisovat minimálně pět let, k operativnímu leasingu, připomněl ředitel leasingové firmy LeasePlan ČR Martin Mitterwald. Na pětileté odpisování se totiž na operativní leasing nevztahuje.

Podíl operativního leasingu v rámci celkového objemu leasingu strojů, zařízení a dopravních prostředků v ČR vzrostl v prvním čtvrtletí na více než 16 procent. "Tento vývoj je jednoznačným důkazem, že dopad daňové reformy má vliv na odklon klientely od finančního leasingu a na příliv firemních klientů do oblasti operativního leasingu," vysvětlil obchodní a marketingový ředitel společnosti ALD Automotive Jaroslav Laur.

U finančního leasingu se od roku 2008 prodloužila minimální doba leasingu. U automobilů se minimální doba trvání leasingové smlouvy prodloužila ze tří na pět let. U leasingu strojů a zařízení podle odpisové skupiny ze tří na pět či deset let. Změny spočívaly také v omezení daňové uznatelnosti daňových splátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK