Euro: RWE Transgas připravuje spuštění dvou plnících stanic na D1

25.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - RWE Transgas připravuje spuštění dvou plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG) na dálnici D1. Stanice chce vybudovat u Humpolce a u Jihlavy, případně v jiných lokalitách. Uvádí to týdeník Euro, který vyjde v pondělí.

Uvedením těchto dvou stanic do provozu bude podle týdeníku zcela pokryta Česká republika čerpadly na CNG. Motoristé se nebudou muset obávat, že by i v případě delší cesty zůstali bez možnosti natankovat. Průměrný dojezd vozů na CNG se pohybuje jen kolem 400 kilometrů.

Padlo tak velké omezení, které od nákupu automobilů na CNG odrazovalo běžné motoristy. A jejich slabá poptávka zase sloužila automobilkám coby argument proti importu CNG vozidel. K uvedení stanic do provozu by mělo dojít relativně brzy. "Stanice u Humpolce by měla být k dispozici nejpozději do konce letošního roku," uvedla manažerka obchodních činností České plynárenské unie říká Markéta Schauhuberová.

Výhodou CNG je nízká, až třetinová cena ve srovnání s benzinem, vysoké zásoby suroviny ve světě a hlavně nízké emise zplodin výfukových plynů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK