Wall St měl kvůli ropě nejhorší týden za 3 měsíce

26.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Trh na Wall Street v pátek klesl a uzavřel nejhorší týden za tři měsíce. Obavy z vysokých cen ropy tížily sektory citlivé na energie a...

...ponechaly investory před prodlouženým víkendem v nervozitě ohledně inflace.

Přední firmy United Technologies <UTX.N> a Caterpillar <CAT.N>, směrodatné pro vývoj širšího trhu, se staly nejtěžšími závažími indexu blue chips Dow Jones. Akcie diverzifikovaného výrobce UT klesly o 2,6 procenta, dodavatel těžké techniky Caterpillar ubral 0,8 procenta.

Akcie General Motors <GM.N> sjely o 4,5 procenta na 26leté dno poté, co automobilka uvedla, že stávky jejích zaměstnanců jí snížily zisk o 2,8 miliardy dolarů.

Obavy z dopadu vysokých cen ropy <CLc1>, jež ve čtvrtek překonaly hranici 135 dolarů za barel, tížily akciové trhy v průběhu celého týdne s tím, jak je provázel strach z inflace a slabších spotřebitelských výdajů.

Dražší ropa srazila index aerolinek American Stock Exchange <.XAL> o 4,2 procenta, za celý týden index spadl o 20 procent.

"Ceny ropy jsou tím, co nás zase stahuje dolů. Jak rostou stále výš a výš, vyvolávají tlak na ekonomiku. A protože si lidé myslí, že hospodářství se nebude příliš dařit, škodí to akciím," řekl Giri Cherukuri, hlavní makléř u OakBrook Investments.

Index Dow Jones <.DJI> ztratil 1,16 procenta na 12.479,63 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> sklouzl o 1,32 procenta na 1375,93 bodu. Technologický Nasdaq Composite Index <.IXIC> umazal 0,81 procenta na 2444,67 bodu.

Za celý týden odepsal index Dow Jones 3,9 procenta, S&P 500 3,5 procenta a Nasdaq klesl o 3,3 procenta. Pro všechny tři indexy to znamená nejhorší týdenní pokles za tři měsíce.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK