EK navrhuje odstranit regulace z trhu se stavebními výrobky

26.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. května (zpravodaj ČTK) - Evropská komise navrhuje odstranit v Evropské unii všechny regulační a další překážky na trhu se stavebními výrobky, tedy například dveřmi, izolací, cementem či cihlami.

"Stavebnictví představuje 15 procent přidané hodnoty průmyslové výroby v EU, ale jeho podíl na obchodu uvnitř společenství je pouze pět procent. Stavebnictví je tak méně otevřené než jiná výrobní odvětví," vysvětlil svůj dnešní návrh výkonný orgán "sedmadvacítky".

Komise chce nahradit starší legislativu novou se "společným technickým jazykem" pro výrobce, který by měl pomoci překonat současné různorodé národní "slovníky".

Jde to, že by tak tyto výrobky měly mít jasně popsané vlastnosti, což by mělo zpřehlednit a zjednodušit situaci. Návrh z komisní dílny počítá i se zjednodušením postupu pro získávání označení CE, které má zaručit, že výrobek je v souladu s evropskými předpisy.

"Tyto změny budou znamenat možnost uvádět stavební výrobky na trh se sníženými náklady a pro inovátory možnost využít jednodušší a efektivnější postupy," uvedl v dnešním prohlášení eurokomisař pro podnikaní a průmysl Günter Verheugen.

Komise si od tohoto kroku slibuje zvýšení průhlednosti pro uživatele. "Zejména pro architekty bude jednodušší získat spolehlivé informace o vlastnostech výrobků, které chtějí použít, a bude pro ně tak i snazší nést odpovědnost za zajištění bezpečnosti stavebních prací požadované příslušnými vnitrostátními předpisy," uvedla komise.

Ve stavebnictví v EU podle údajů komise pracuje kolem 15 milionů zaměstnanců (z toho na odvětví stavebních výrobků připadá něco přes pět milionů pracovníků) a na 2,7 milionu podniků. Díky tomu jde o největšího průmyslového zaměstnavatele v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK