Dodavatel: Nové těsnění na vozech pro armádu bude do konce května

26.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 26. května (ČTK) - Nákladní automobily, které kopřivnická Tatra vyrábí pro českou armádu, budou mít nové těsnění do konce května. Řekl to Jaroslav Černý, ředitel dodavatelské společnosti SVOS Přelouč, která také závadu odstraňuje. Kvůli závadě kabin, do kterých při dešti zatéká voda, armáda dokonce minulý týden v pátek přebírání vozidel Tatra pozastavila. Dodávky vozů Tatra jsou jedním z největších kontraktů české armády - za vozy by měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Armáda zatím převzala 121 z více než 550 objednaných vozů.

Závadu odhalili minulý týden pracovníci armády na základně v Novém Jičíně. Ze 49 kontrolovaných vozů zjistili špatné těsnění celkem ve 14 případech. Černý přiznal, že firma použila nevhodný typ těsnění. "Odstraňujeme závady u 14 vozidel, které byly zjištěny, a zároveň provedeme kontrolní prohlídku u všech 121 dodaných vozidel," uvedl Černý.

Tatra bude podle svého mluvčího Vladimíra Bystrova žádat dodavatele, aby odstranil závadu na všech vozidlech, tedy i těch, které se teprve budou kompletovat. "Tatra to považuje za hromadnou závadu a požaduje výměnu dílu v celé zakázce. Tatra nechce riskovat takový humbuk, že kvůli vadnému dílu od jednoho českého dodavatele byla vláčena čtyři dny v médiích," řekl Bystrov. Podle něj nyní Tatra čeká na rozhodnutí dodavatele o tom, které řešení použije. "Dodavatelská firma SVOS navrhla dvě možná řešení, jakým způsobem těsnění nahradí, obě varianty se nyní testují v Novém Jičíně," uvedl.

"Pořád platí to, že jsme pozastavili odběr a všechna vozidla, která jsme do současnosti převzali, projdou kontrolou,"řekla dnes ČTK Jana Růžičková z generálního štábu české armády. Dodala, že kontroly převzatých vozidel by měly začít dnešním dnem. Vojsko do dnešního dne přebralo celkem 121 tatrovek a 72 z nich už předalo svým útvarům a zařízením. Růžičková odmítla předjímat, jak dlouho prověřování vozidel potrvá.

Nákup nákladních tatrovek, které mají nahradit zastaralé "vétřiesky", se od počátku neobešel bez problémů. Vojsko mělo původně první vozidla obdržet již v listopadu. Zakázka se však kvůli nesrovnalostem, které vyšly najevo během testů automobilů, zpozdila. První vozidla proto vojáci převzali až koncem března. Automobilce nyní za zpoždění dodávky hrozí vysoká pokuta.

Tendr na nákladní vozy Tatra je v poslední době zřejmě nejdiskutovanější státní zakázkou na automobily. Tatra při zadávání zakázky nezvítězila ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo - s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl. Dohodu v prosinci 2006 podepsal tehdejší ministr obrany Jiří Šedivý.

Média navíc nedávno upozornila na skutečnost, že společnost Tatra Kopřivnice měla uzavřenou smlouvu s bývalým vojákem Pavlem Stoškem, který za provizi údajně pomáhal nákup tatrovek zprostředkovat. Firma však toto tvrzení popřela. Případem se zabývá protikorupční policie. Opoziční ČSSD chce zřídit parlamentní komisi, která by nákup vozidel Tatra prošetřila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK