Začal první soud nad obviněnými z úplatkářství v Siemensu

26.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 26. května (ČTK) - U mnichovského soudu dnes začal první proces v případu rozsáhlé úplatkářské aféry v průmyslovém koncernu Siemens. Před soudem stanul Reinhardt Siekaczek, obviněný z toho, že v Siemensu vedl černé fondy a síť firem, která měla maskovat nelegální převody peněz.

Siekaczek u soudu popsal, jak vybudoval systém úplatkových fondů a krycích firem na žádost svých nadřízených. Systém sloužil v bývalé divizi telekomunikačních zařízení na získávání zahraničních zakázek poté, co Německo tyto metody zakázalo v roce 1998.

"Nebylo to žádné velké umění ani velký systém. Nemuseli jste na to být nijak zvlášť inteligentní," řekl 57letý Siekaczek před mnichovským soudem. Předcházelo tomu rok a půl dlouhé vyšetřování.

Siekaczek již svůj podíl na korupčním skandálu světového významu přiznal. Není ale obviněn z toho, že by úplatky platil nebo že by se obohacoval. Tajné fondy na úplatky založil v roce 1999 nebo 2000 a věděl o úplatkářských praktikách v minulých letech ve více než desítce zemí.

Siekaczek pracoval v Siemensu téměř čtyři desetiletí, naposledy ve funkci manažera telekomunikační divize. U soudu dnes popsal, jak manažeři divize podepisovali potenciálně usvědčující dokumenty na odlepovací poznámkové papíry, aby se v případě vyšetřování mohly snadno odstranit. Nadřízení, které jmenoval, nebyli vrcholnými manažery divize.

"Samozřejmě jsme já i ostatní věděli, že pracujeme s platbami na získání kontraktů a informací," řekl Siekaczek. "Chovali jsme se v těchto případech velmi diskrétně. Věděli jsme, že je jen velmi málo lidí, kteří měl k těm penězům přístup nebo mohli platby schválit," dodal.

Tyto platby pomohly divizi v době jejího rozkvětu k ročním tržbám kolem 13 miliard eur a k 50.000 zaměstnancům. Divize připravovala o kontrakty rivaly Cisco, Nokia či Ericsson.

Zatímco před rokem a půl, kdy aféra začala, se rozsah úplatků a černých fondů odhadoval na 20 milionů eur (500 milionů Kč), dnes tyto odhady stouply zhruba na 1,3 miliardy eur. Státní zástupce Anton Winkler dnes před začátkem líčení uvedl, že proces by měl vyslat jasný vzkaz dalším firmám, že korupce se tolerovat nebude.

Aféra Siemensem těžce otřásla a loni vedla k rezignaci generálního ředitele Klause Kleinfelda i předsedy dozorčí rady a bývalého dlouholetého výkonného šéfa koncernu Heinricha vin Pierera. Ti ale nejsou obžalováni z žádných přečinů. Mnichovští prokurátoři nyní vyšetřují téměř 300 podezřelých a obžalovací spis již má více než pět milionů stránek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK