Brazílie investuje pět miliard dolarů do podmořské těžby ropy

27.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rio de Janeiro 27. května (ČTK) - Brazílie se chystá investovat minimálně pět miliard dolarů (asi 80 miliard Kč) do těžby ropy z oceánského dna. Peníze investuje státní těžební společnost Petróleo Brasileiro (Petrobras) a plán mimo jiné počítá i s výrobou nových lodí a pronájmem těžebních věží. Napsala to agentura AP.

Celkem by měl Petrobras zajistit 146 lodí a pronajmout si 40 věží, které jsou upraveny na těžbu z velkých hloubek. O plánech v pondělí hovořil s dokaři ve městě Niterói u Ria de Janeiro prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Analytici odhadují, že investice do dalšího vybavení se mohou dostat až na 15 miliard dolarů.

Petrobras v posledních měsících objevil několik větších nalezišť ropy, většinou v příbřežní pánvi Santos. Loni v listopadu to byl i nález v poli Tupi, kde by podle prvních odhadů mohlo být až osm miliard barelů. Pokud se předpoklad potvrdí, bude to na západní polokouli znamenat největší nález ropy od roku 1976.

V poslední době se výrazně zvyšují ceny ropy i ropných produktů, takže se zvyšuje i zájem o pronájem těžebních věží. Petrobras si podle brazilských médií nyní pronajímá téměř 80 procent všech takových zařízení, která jsou ve světě k dispozici. Mluvčí firmy ale tento údaj nechtěl potvrdit a odmítl sdělit i další podrobnosti.

Plán modernizace těžebních zařízení by měl zaměstnat na 8000 lidí, kteří se zabývají výstavbou plavidel a věží. Minimálně 70 procent odborníků, kteří se budou na modernizaci podílet, má být z Brazílie. Celý proces podle současných plánů potrvá do roku 2017 a až bude hotov, bude nutné najít asi 3800 lidí, kteří budou na nových plošinách pracovat.

Silva poznamenal, že námořní sektor a stavba plavidel v Brazílii od jeho nástupu do úřadu v roce 2003 vzrostl více než dvacetkrát. Zatímco před pěti lety v odvětví pracovalo asi 1900 lidí, nyní jich je kolem 40.000. Silva také bez bližších podrobností řekl, že Petrobras už je nyní šestou největší společností světa.

Petrobras minulý týden oznámil nový nález ropy, která je rovněž v pánvi Santos a nachází se v hloubce asi 6,8 kilometrů. Podnik ale zatím neodhadl, kolik ropy by mohlo v nalezišti být. Vrstvy, v nichž se ropa obvykle na dně oceánů vyskytuje, jsou přikryty nánosy písku, skal a soli, takže těžba je v těchto oblastech velmi nákladná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK