Evropské burzy klesají na 1měs dno kvůli Glaxo

27.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v úterý smazaly počáteční zisky a klesaly na více než měsíční dno, když ztráty farmaceutických a bankovních titulů převážily nad ...

...posílením Vodafonu <VOD.L> i spekulacemi o chystaných fúzích v pivovarnickém sektoru.

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 10:45 klesal o 0,38 procenta na 1314,52 bodu, nejnižší úroveň od 24.dubna, přestože na začátku seance rostl až o 0,5 procenta na 1326,60 bodu.

Největším závažím se s poklesem o 0,5 procenta stal výrobce léků GlaxoSmithKline <GSK.L>, jemuž Morgan Stanley snížila investiční doporučení na "nižší váhu v portfoliu" v obavách o vakcínu proti rakovině Cervarix.

Akcie mobilního operátora Vodafone <VOD.L> naopak rostly o 1,5 procenta poté, co vykázal roční tržby a zisk v souladu s odhady trhu a předložil solidní výhled na příští rok. Firma současně oznámila, že v červenci po pěti letech odejde z jejího čela generální ředitel Arun Sarin [ID:nMUL647975].

Akcie pivovarnické společnosti SABMiller <SAB.L> vystřelily o 7,4 procenta. Financial Times o víkendu přinesly zprávu, že belgická skupina InBev <INTB.BR> připravuje nejen nabídku na převzetí amerického konkurenta Anheuser-Busch <BUD.N> za 46 miliard dolarů, ale v případě jejího neúspěchu uvažuje také o možnosti akvizice SABMilleru.

Akcie InBevu ztrácely 2,5 procenta.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK