Zahájení vysílání televize Z1 ohrožují technické problémy

27.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. května (ČTK) - Zpravodajsko-publicistická televize Z1, která plánuje od června zahájit pozemní digitální vysílání, se potýká s technologickými problémy. Podle ředitele televize Martina Mrnky zatím není jisté, zda začne vysílat přesně 1. června v 19:00, jak společnost dříve ohlásila. Z1 přichází poprvé v Česku s nejmodernější počítačovou technologií, je možné, že nás dostihnou drobné problémy, podobně jako když se poprvé spouští jaderná elektrárna, řekl v Brně novinářům Mrnka. Televize Z1 již v Brně vysílá informační smyčku.

"Celá technologie, která je postavena pouze na počítačích, nám umožní být rychlejší a přesnější než všichni ostatní. Nějakou dobu ale trvá, než se nastartuje. Proto nemůžu stoprocentně slíbit, že odstartujeme přesně 1. června," řekl Mrnka.

Televize Z1 by měla být po spuštění dostupná také u všech kabelových operátorů, jak vyžaduje zákon. "Pokud nás nějaký operátor do svého programu nezařadí, riskuje, že přijde o licenci," řekl Mrnka. Televize operátory kontrolovat nehodlá, podle něj je to věcí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

"My dodáváme zdarma signál a myslíme si, že rozumný operátor novou českou televizi do programu zařadí. Všude ve světě tito operátoři platí televizím za to, aby je mohly zařadit do své nabídky. U nás je velmi specifická situace, kdy mají někteří operátoři pocit, že bychom měli platit my jim," dodal Mrnka.

Obyvatelé Brna, kteří mohli ještě na začátku května sledovat pouze čtyři programy České televize a Novu, mají od poloviny měsíce možnost sledovat také Primu. V pondělí začal v Brně vysílat také hudební kanál Óčko. Diváci v Brně, Ostravě a Plzni budou mít také přes digitální vysílání a televizi Prima přístup k regionálním stanicím, které mají ze zákona vyhrazen čas ve vysílání Primy.

Zemské digitální TV vysílání nyní pokrývá zhruba polovinu ČR, dostupné je v Praze, Brně, Ostravě a v jejich okolí a také na Domažlicku a na Ústecku. DVB-T v následujících měsících a letech zcela nahradí tradiční analogové zemské vysílání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK