Projekt Abeceda managementu kvality dokončilo 25 firem

28.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Projekt Abeceda managementu úspěchu, který měl za cíl pomoci malým a středním firmám v osvojení metodiky pro řízení organizací pomocí systému EFQM, úspěšně dokončilo 25 z 36 přihlášených podniků. Model EFQM hodnotí firmy nejen podle kvality výrobků a služeb, ale i podle úrovně managementu, vztahu k zaměstnancům, zákazníkům, obchodním partnerům, životnímu prostředí či společnosti a podle odborníků pomáhá výrazně zvyšovat výkonnost podniků.

Výkonný ředitel Sdružení pro Cenu ČR za jakost Jaroslav Prachař dnes novinářům řekl, že manažeři firem nejprve absolvovali školení a následně provedli hodnocení svých podniků, které poté posoudili externí poradci. Díky tomu podle Prachaře firmy našly své silné a slabé stránky a mohly zvýšit konkurenceschopnost. Projekt Abeceda managementu úspěchu byl financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu.

"Kvalitní řízení představuje klíčový faktor pro růst konkurenceschopnosti na úrovni jednotlivých podniků i celé ekonomiky. V ČR je řada nesmírně šikovných lidí, kteří přišli se skvělými nápady a dokázali vybudovat dobře fungující podniky. Pokud ale chtějí úspěšně konkurovat na evropské úrovni, potřebují se dále zlepšovat," upozornil Prachař.

Z programu Abeceda managementu úspěchu vyplynulo, že tuzemské firmy mají dobře popsané a řízení procesy zejména v oblasti výroby, ale často jim chybějí koncepce rozvoje lidských zdrojů. Mnohé podniky také podceňují dlouhodobé strategie. "Jejich manažeři se soustředí převážně na ekonomické a technické parametry, v nichž dosahují výborných výsledků a podceňují další oblasti. Z toho vyplývá, že i velmi úspěšné podniky mají ještě potenciál dalšího skokového nárůstu výkonnosti," poznamenal garant projektu Alexandr Huňát, podle kterého se firmy musí naučit rozvíjet a využívat potenciál svých zaměstnanců.

"Výsledky z naší země i ze zahraničí ukazují, že společnosti, které model (EFQM) využívají, dosahují zlepšení hospodářských výsledků o 40 až 60 procent oproti těm, které modelu nevyužívají. Výrazná zlepšení výsledků můžeme vidět i u organizací veřejné správy a dalších nekomerčních organizací," prohlásil předseda Sdružení pro Cenu ČR za jakost Pavel Ryšánek.

Model EFQM je založen na uplatnění ověřených metod a postupů z komerčního a veřejného sektoru v řadě evropských zemích. V Evropě tento systém využívá více než 30.000 organizací, mezi kterými jsou evropská zastoupení společností IBM, Alcatel, British Telecom, TNT Express, Bosch či Siemens.

"Model nám ukázal široký rámec činností, které musí vykonávat každá organizace, pokud chce být úspěšná a pokud chce obstát na tvrdém evropském konkurenčním trhu. A nejen že musí tyto činnosti vykonávat, ale také neustále přezkoumávat a zlepšovat," pochvaloval si přínos systému EFQM jednatel realitní společnosti Original Group Jiří Šimon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK