Brusel chce povolit dovoz kuřecího z USA

28.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. května (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes navrhla zrušení zákazu dovozu kuřecího masa ze Spojených států, který trvá již 11 let. Přestože Brusel nakonec v návrhu uvedl několik podmínek, za nichž se mohou kuřata objevit na stole evropských spotřebitelů, nemá tato snaha podle diplomatických zdrojů ČTK příliš šancí na úspěch. Obavy členských států EU, včetně ČR, ze zdravotní závadnosti kuřecího, které Američané "omývají" ve slabém roztoku chloru, jsou prý příliš velké.

Pokud ovšem unie neprojeví o rušení zákazu zájem, hrozí, že se takzvaná "kuřecí válka" mezi EU a USA ještě vystupňuje. Není navíc jisté, že Spojené státy by přistoupily na jakékoliv podmínky ze strany unie. Americké chovatele totiž zákaz stojí značné peníze, ročně na tržbách přicházejí o zhruba 200 milionů dolarů, tedy asi 3,2 miliardy korun.

Podle diplomatických zdrojů je v současnosti proti povolení dovozu kuřecího z USA téměř celá unie. Hovoří se o více než 20 státech z celkových 27. Proti je i Česká republika, podle níž by takový krok byl nefér, protože donutila své chovatele před vstupem do unie investovat do modernějších technologií a nyní by jim zkomplikovala život.

Ke změně v současném postoji EU je navíc třeba i souhlas Evropského parlamentu, který je zatím také proti. Podle francouzské europoslankyně Anne Ferreirové by zrušení zákazu bylo "totálně absurdní". Britský zákonodárce John Bowis zase prohlásil, že by souhlas s komisním návrhem degradoval evropské občany na pokusná morčata.

Na všeobecném odmítání dovozu kuřecího masa zřejmě nic nezmění ani ústupky, s nimiž Brusel přišel. Zrušení zákazu importu by mělo platit jen dva roky a každé chemicky ošetřené kuře by muselo být označené. Američané by navíc do Evropské unie nesměli dovážet naporcovaná kuřata, ale jen celá. Chloramin by se směl používat jen před tím, než bude maso zmražené. V současnosti však řada amerických chovatelů přidává roztok do chladícího systému. Zdroj ČTK řekl, že je velmi nepravděpodobné, aby Američané na tyto podmínky přistoupili, spíše je budou považovat za pokračování ochranářských opatření ze strany unie.

V podstatě jediným, kdo v současnosti za zrušením zákazu stojí, je Evropská komise a především eurokomisař Günther Verheugen, který k povolení dovozu vyzývá již delší dobu. Svůj názor opírá o některé vědecké studie, které neprokázaly, že by omytí masa v chloru bylo zdraví závadné. To je ovšem nedostatečný důkaz jak pro státy, tak pro evropské zemědělce či velká spotřebitelská sdružení.

"Vyzýváme vás, abyste neotvíral dveře EU chlorovaným kuřatům ze Spojených států. Byli jsme sice informováni, že by to bylo jen na dva roky, ale je třeba dalších vědeckých studií," píšou zástupci několika významných evropských sdružení Verheugenovi v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici.

"Kuřecí válka" není jediným obchodním sporem EU a USA. Spojené státy dnes například předložily Světové obchodní organizaci (WTO) stížnost na cla Evropské unie na řadu zboží z oblasti informačních technologií, jako jsou například počítačové monitory. Američtí průmyslníci si stěžují, že EU porušuje Dohodu o informačních technologiích (ITA), která zrušila cla na řadu technologických produktů, aby podpořila obchod. Evropská komise však s jejich názorem nesouhlasí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK