Albánie připravena vybudovat doma jadernou centrálu pro Itálii

29.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 29. května (ČTK) - Albánský prezident Sali Berisha prohlásil, že jeho země je připravená vybudovat na svém území jaderné elektrárny vyrábějící proud pro Itálii. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní italský list Corriere della Sera. Itálie upustila od energie z jádra před dvěma desítkami let a nedávno dala najevo, že má o tento energetický zdroj opět zájem.

"Společně s italskou vládou budeme financovat výstavbu jedné jaderné centrály v Albánii. Naše země je atomové energii otevřená. Ještě jsem o tom s nynější italskou vládou nehovořil, protože ta předcházející byla proti. S (dubnovým) nástupem (Silvia) Berlusconiho (do úřadu premiéra) se ale vše změnilo," řekl listu Berisha.

Nová Berlusconiho vláda minulý týden oznámila, že hodlá obnovit výrobu jaderné energie, a to 20 let poté, co země referendem rozhodla, že od jádra upustí. Své čtyři jaderné elektrárny uzavřela Itálie v roce 1987 jako reakci na katastrofu reaktoru v ukrajinském Černobylu, k níž došlo o rok dříve.

Podnět k nynější změně v italské energetické politice dala snaha Říma skoncovat s mimořádnou závislostí země na dovozu energie ze zahraničí.

Podle Berishi "do Albánie přijela italská skupina, aby projednala možnost vybudovat tam centrálu". O místě, kde by měla elektrárna vyrůst, ještě nebylo rozhodnuto, dodal Berisha.

Pokrytí energetické potřeby Itálie závisí z 89 procent na dodávkách ze zahraničí. Ze 43 procent jde o dovoz ropy, 36 procent potřeby pokrývá Itálie nákupem zemního plynu.

Možnost obnovení výroby energie z jádra naznačil už v kampani předcházející dubnovým volbám Giulio Tremonti, který se pak v nynější Berlusconiho vládě stal ministrem hospodářství. Podle Tremontiho by mohlo jít o společné podniky, na nichž by se Itálie podílela společně s dalšími zeměmi oblasti Jaderského moře. O které země mělo jít, ale neupřesnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK