Evropské akcie sílí díky ropě, aerolinky letí

30.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Pokles cen ropy v pátek pozvedal evropské akcie, když pomáhal výš leteckým společnostem a dočasně rozptyloval nedávné obavy z inflace....

...

Ve 13:50 přidával panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> 0,42 procenta na 1335,83 bodu, čímž se ocital na dobré cestě k omezení květnové ztráty zhruba na 0,3 procenta.

Index příliš nereagoval na zprávu o akceleraci inflace v eurozóně nad odhady trhu a na protiinflační prohlášení člena bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Axela Webera, když se investoři místo toho soustředili na slabší ceny ropy.

Banky nejvíce pomáhaly indexu FTSEurofirst 300, zatímco aerolinky Lufthansa <LHAG.DE>, British Airways <BAY.L> a Air-France KLM <AIRF.PA> pozvedaly burzy v Německu, Velké Británii a Francii.

Lufthansa posilovala o 3,4 procenta, British Airways stoupaly o 6,7 procenta a Air France-KLM letěla výš o 6,5 procenta.

Barel americké ropy <CLc1> se pohyboval u hranice 127 dolarů poté, co sklouzl až na 124,67 dolaru.

Analytici uvedli, že očekávají další ústup ropy, ale dodali, že investoři nepřestanou myslet na cenové tlaky.

"Odhady na 200 dolarů za barel jsou příliš vysoké, neboť vývozní země mají skutečné rezervy a poptávku pravděpodobně poškodí slabší ekonomika," řekl Victor Peiro Perez, hlavní stratég firmy Caja Madrid Bolsa.

"Čekáme, že ropa zůstane v rozpětí 100 až 120 dolarů za barel, ale inflace zůstane na trhu nejdůležitější záležitostí."

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK