Bublina ropných cen může ohrozit světové penzijní fondy

30.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. května (ČTK) - Penzijním fondům a dalším investorům, kteří letos s vidinou vysokých výnosů investovaly do komodit a zejména ropy velké peníze, hrozí v případě propadu cen těžké ztráty. Podle některých expertů není prudký nárůst cen posledních měsíců ničím jiným než klasickou investiční bublinou, která v reakci na posuny nabídky a poptávky většinou rychle splaskává.

Stále spekulativnější povahu současného trhu termínových kontraktů na ropu naznačuje vývoj cen za poslední zhruba tři týdny. Cena americké ropy za dva týdny získala při absenci zásadnějších zpráv přes deset dolarů a minulý týden vystoupila na rekordních 135 dolarů za barel; v posledních dnech však stejně rychle téměř celý přírůstek ztratila.

Od začátku roku žene ceny vzhůru lavina peněz fondů, která se valí do komoditních indexů. Penzijní, municipální, odborové nebo vysokoškolské fondy, které se ze slábnoucích akciových trhů přesunuly do komodit, přitom investují do indexů pouze v dlouhých pozicích, to znamená, že sázejí výlučně na růst cen a na nevyhnutelný pokles nejsou připraveny. Tyto fondy nemají na rozdíl od profesionálních spekulantů v takzvaných hedgeových fondech potřebnou flexibilitu a zkušenost s prudkými cenovými zvraty, které jsou pro komodity tak typické.

Výprodej na trhu by tak mohl znamenat vysoké ztráty pro klienty fondů, to znamená lidi spořící na penzi, odboráře nebo správce obecních pokladen. Experti proto upozorňují, že tak rizikové investice jako komodity rozhodně nejsou pro "vdovy a sirotky".

"Spousta účtů, které se za posledních 8-12 měsíců přesunuly do komodit, na toto fórum určitě nepatří," podotkl podle agentury Reuters Peter Beutel, prezident firmy Cameron Hannover. "Až se trh obrátí, tak to tyto lidi vážně poškodí a objeví se tuny žalob, jelikož oni vůbec neví, jak rychle se komoditní trhy dokážou otočit a nechat je svému osudu," dodal.

Investice do komoditních indexů vzrostly ze zhruba 70 miliard dolarů na počátku roku 2006 na dubnových 235 miliard dolarů. Z toho 90 miliard dolarů představují nové peníze fondů, zatímco zbytek připadá na cenový přírůstek komodit, zjistila banka Lehman Brothers.

Podle analytiků vytlačily v posledních měsících investice do indexů ceny do úrovní, které jsou z hlediska nabídky a poptávky nereálné. Od počátku roku ceny ropy vzrostly o 30 procent a meziročně jsou zhruba dvojnásobné. Podle některých analytiků je realitou nepodložená většina letošního cenového růstu.

"Pozorujeme klasické ingredience investiční bubliny," řekl Edward Morse, který je v Lehman Brothers hlavním ekonomem energetického sektoru. Za příznaky označil "stádové" chování investorů, kteří na trh vrhají peníze v přesvědčení, že dosavadní vysoké výnosy se budou opakovat; v tom jsou podporováni rostoucím "konsenzem" analytiků a makléřů, kteří se trumfují zvýšenými odhady cenového růstu. Příliv nových peněz pak žene ceny vzhůru.

"Kupují (ropné kontrakty) a drží je, pak kupují víc a dál to drží a fyzický trh je nenutí k disciplíně," posteskla si ředitelka Energy Security Analysis Sarah Emersonová. Podle analytiků tak nemohou za prudký růst ropy ale i potravin ani tak profesionální spekulanti, protože ti umí sázet i na pokles cen. Vinni jsou právě tito "zelenáči" z penzijních a jiných fondů, které investují ve prospěch běžných občanů.

Indexy jako S&P GSCI nebo DJ-AIG nabízejí investorům pasivní možnost, jak se podílet na vzestupu cen komodit. Pro fondy to je nejlehčí cesta k investicím do ropy, jejíž ceny vzrostly za posledních šest let na šestinásobek. Investoři přecházejí do komodit od loňska proto, že americká hypoteční krize a globální problémy úvěrového trhu oslabily trhy akcií a paralyzovaly některé trhy dluhopisů.

Tento týden ropu z maxim srazilo oživení dolarového kurzu a známky oslabování poptávky pod vlivem vysokých cen. V USA klesá poptávka kvůli ekonomickému útlumu již déle, investoři se však až dosud utěšovali pokračujícím silným růstem v Asii. V poslední době však některé asijské země začaly omezovat subvence na paliva, což bude mít za následek oslabení poptávky i zde.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK